Peste 50.000 de militari moldoveni înrolaţi în armata Uniunii Sovietice în 1944 au murit în ultimele trei luni ale celui de-al doilea război mondial, fiind folosiţi drept carne de tun, după cum a relatat Mediafax, citând ziarul Timpul care apare la Chişinău.
Potrivit istoricului Veaceslav Stăvilă, membru al Comisiei pentru studierea regimului comunist totalitar din R. Moldova, 54.618 de militari basarabeni înrolaţi în armata sovietică în toamna lui 1944 au murit pe front în ultimele trei luni ale celui de-al doilea război mondial. Cifrele prezentate de Stăvilă arată că, în total, 300.817 basarabeni au fost victime ale ocupaţiei sovietice. Dintre aceştia, 173.684 de basarabeni au decedat prin înfometare, 74.515 prin deportare şi 54.618 în război.Autorităţile sovietice i-au mobilizat pe militarii din Basarabia, deşi aceştia aveau cetăţenia română şi existau convenţii internaţionale care interziceau folosirea forţelor armate din teritoriile ocupate. În schimb, ocupanţii sovietici nu i-au înrolat pe bulgari şi găgăuzi, aceştia fiind lăsaţi în spatele frontului.
"Basarabenii au fost trimişi în prima linie a frontului şi au fost folosiţi drept carne de tun, iar mulţi dintre ei, pur şi simplu, s-au înecat în timpul traversării râurilor, în ofensiva spre Berlin", a explicat Stăvilă. El a adăugat că 32% din militarii bararabeni au fost daţi dispăruţi. În ultimele trei luni ale celui de-al doilea război mondial, 15.231 de militari basarabeni au murit în Germania, 11.966 sunt înmormântaţi în Polonia şi 2.027 în Ungaria. Istoricul Stăvilă a declarat că până în prezent nu se cunoştea numărul exact al militarilor ucişi.
El este de părere că militarii basarabeni au fost folosiţi în ultimele luni ale războiului, deoarece exista "probabil un interes din partea autorităţilor sovietice şi, în special, a NKVD-ului, a KGB-ului de mai târziu, de a nimici populaţia de sex masculin din spaţiul pruto-nistrean".