x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cimitirul din adâncuri: Un submarin britanic din Primul Război Mondial, descoperit în largul coastelor Turciei

Cimitirul din adâncuri: Un submarin britanic din Primul Război Mondial, descoperit în largul coastelor Turciei

18 Iun 2012   •   09:13
Cimitirul din adâncuri: Un submarin britanic din Primul Război Mondial, descoperit în largul coastelor Turciei

Un submarin britanic foarte bine conservat, din timpul Primului Razboi Mondial, a fost descoperit in apropierea coastelor Turciei, pe fundul Marii Mediterane. Dupa aproape un secol, submersibilul HMS E14 a fost gasit la o adancime de 20 de metri.

"Locul de veci" al unui submarin din Primul Razboi Mondial, ai carui doi capitani din Royal Navy au primit decoratia Victoria Cross, a fost descoperit dupa 94 de ani, informeaza Daily Mail.

Submarinul HMS E14 a fost gasit pe coasta Turciei, iar primele imagini ale epavei arata ca acesta este aproape intact. Un inginer marin turc si un scafandru au detectat submarinul pe fundul marii, in apropierea orasului Kumkale, la doar 240 de metri de plaja.

Guvernul britanic a solicitat autoritatilor turcesti sa poata pastra submarinul ca o amintire de razboi.

Submersibilul a fost scufundat in ianuarie 1918, cand si-au pierdut viata 25 de militari. El a avut misiunea de a torpila nava amiral a turcilor. Raidul a esuat, dupa ce una dintre torpile a explodat prematur, iar submarinul a fost avariat si obligat sa se ridice la suprafata.

Capitanul a indreptat submarinul spre o plaja din apropiere, pentru a salva echipajul. Insa acesta a fost ucis de un proiectil. Doar 7 membri ai echipajului au supravietuit. "Suntem ii mainile lui Dumnezeu", sunt vorbele capitanului potrivit unuia dintre supravietuitori.

Pentru faptele sale, capitanul White a fost decorat post-mortem cu Victoria Cross. White avea 31 de ani si a lasat in urma o sotie si trei copii.

"Epava este in buna stare si submarinul este unul dintre cele mai bine conservate vase descoperite. Acesta are o importanta istorica deosebita", a spus inginerul turc Selcuk Kolay.

×