Compania British Petroleum (BP) va avea de plătit cinci miliarde de dolari, iar cel puțin doi angajați ai firmei vor fi acuzați de ucidere din culpă, spune o sursă implicată în negocierile dintre Departamentul de Justiție din SUA și compania britanică, informează USAToday.
BP nu vrea ca acest caz să ajungă în instanță, preferând să cadă la înțelegere cu Departamentul de Justiție din SUA, în afara tribunalului. Negocierile, care au durat luni de zile, au ajuns la sfârșit.
Un puț de petrol de pe platforma Deepwater Horizon, care fora la 1.500 de metri adâncime, în largul Golfului Mexic, a explodat la 20 aprile 2010. În explozie au murit 11 oameni, spărtura puțului făcând ca circa 595.000.000 de litri de petrol să fie deversați în ocean, în decursul a 87 de zile.
O pată uriașă de petrol a afectat atunci coastele sudice ale Americii de Nord, provocând pagube uriașe.
Înțelegerea dintre BP și Departamentul de Justiție nu acoperă și eventualele porcese civile. Cât privește acuzațiile de ucidere din culpă, pe care angajații BP le-ar putea înfrunta, există mai multe variante.
Associate Press spune că vor fi cel puțin doi angajați care vor fi puși sub acuzare, în timp ce BBC spune că ar fi vorba de patru angajați.
Tot BBC relatează că negociatorul BP a părut ”ușurat” de termenii înțelegerii, dat fiind că pierderile pentru companie ar fi putut fi mult mai mari dacă se ajungea la proces.
Departamentul de Justiție din SUA a confirmat că s-a ajuns la o înțelegere în afara tribunalului, însă nu a anunțat oficial termenii înțelegerii.
Toate sursele implicate în negociere, însă, spun că este vorba de cea mai mare sumă plătită vreodată de o corporație, mult mai mare în comparație cu cele 2,3 miliarde de dolari plătite de producătorul de medicamente Pfizer, în 2009, atunci când s-a aflat că a comercializat ilegal medicamentul Bextra, oficial retras de pe piață.