x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cinci preşedinţi, la Casa Albă

Cinci preşedinţi, la Casa Albă

de Anca Aldea    |    08 Ian 2009   •   00:00

Pentru prima dată din 1981, preşedinţii americani s-au reunit la Casa Albă în cadrul unei întrevederi informale la care invitat de onoare a fost liderul ales al Statelor Unite, Barack Obama.



Patru foşti locatari ai reşedinţei prezidenţiale – Jimmy Carter, George Bush senior, Bill Clinton şi Barack Obama – au fost invitaţi de preşedintele încă în exerciţiu, George W. Bush, la un mic dejun la reşedinţa prezidenţială din Washington DC.

TRANZIŢIE. Reuniunea are loc cu 13 zile înainte ca Obama să preia efectiv frâiele puterii şi într-o perioadă tumultoasă pentru întreaga lume. Cu două războaie "pe rol" (Afganistan şi Irak), o recesiune economică apărută deja de la sfârşitul lui 2008 şi un conflict armat sângeros purtat în prezent în Fâşia Gaza, perioada nu este deloc roz pentru liderul american care urmează să-şi depună jurământul la 20 ianuarie. Preşedintele în exerciţiu încearcă, de câteva luni, să-i facă lui Obama tranziţia mai uşoară. Orice informare pe care o primeşte Bush ajunge şi în mâinile liderului ales, scrie AFP. Cei doi au discutat deja la telefon de două ori despre problemele cu care se confruntă în prezent Statele Unite atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Echipa lui Obama primeşte toate informaţiile fierbinţi despre criza financiară şi alte situaţii neplăcute pe plan global. Colaborarea este în toi, iar tranziţia de putere va mai dura doar câteva zile.

×
Subiecte în articol: externe