Ce rol va mai avea Vladimir Putin după anunţul-surpriză făcut de Dmitri Medvedev potrivit căruia intenţionează să se prezinte la prezidenţialele din 2012? Iată o întrebare care arată că iţele puterii sunt mai încurcate ca niciodată în Rusia.
Figuri-cheie ale înaltei politici de la Moscova, preşedintele rus Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin au tot întreţinut ambiguitatea cu privire la intenţiile lor, astfel încât întrebarea "cine va conduce Rusia în 2012?" a rămas fără răspuns. Şi nici anunţul inopinat făcut de Medvedev în acest week-end nu a limpezit apele.La 7 mai se vor împlini doi ani de când Medvedev a ajuns preşedinte în locul mentorului său şi, în tot acest timp, nu a reuşit să pună capăt speculaţiilor că fostul spion KGB, Vladimir Putin, va reveni la funcţia supremă în stat, pe care a mai avut-o timp de două mandate, în perioada 2000-2008.
Acum, prin declaraţia făcută duminică ziarului norvegian Aftenposten, Dmitri Medvedev a complicat jocul. Ieri, cotidianul economic rus Vedomosti sublinia: "Este pentru prima dată când domnul Medvedev vorbeşte despre proiectele sale prezidenţiale fără a evoca vreun acord cu Vladimir Putin". Aceasta după ce, în septembrie, mentorul indicase că se vor pune de comun acord înainte de a decide.
Maria Lipman, analist politic la Centrul Carnegie din Moscova, este de părere că, în ultimii doi ani, nu s-a schimbat nimic în tandemul de la Kremlin, Putin menţinându-şi rolul de factor de decizie finală. Însă, pe acest fond, anunţul din week-end a fost o disonanţă cu atât mai acută cu cât apariţiile publice ale celor doi par a fi "atent coregrafiate de sus".
Potrivit unui studiu al Agenţiei de comunicaţii politice şi economice, procesul de selecţie a elitelor politice din Rusia este comparabil cu alegerile primare din Statele Unite. Dar alte trei studii arată că este "imposibil ca într-un viitor previzibil" Putin să dispară de pe scena politică. Totuşi, studiile au prezentat trei scenarii pentru scrutinul din 2012: menţinerea tandemului fără schimbarea funcţiilor, revenirea lui Putin ca preşedinte şi apariţia unui al treilea care va accede la magistratura supremă.
Primul scenariu, cel mai puţin conflictual, se bazează pe gradul înalt de inerţie a procesului politic în Rusia. Al doilea, pe faptul că Putin are cel mai înalt grad de încredere din partea populaţiei, în timp ce Medvedev beneficiază de popularitatea "tătucului" său. Iar al treilea se bazează pe factorul-surpriză.
O certitudine există totuşi: învingătorul, oricare va fi, va beneficia de un mandat prelungit de la patru la şase ani.