x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine e creierul atacurilor de la Paris: Apropiat cu liderul ISIS şi coordonator al operaţiunilor din Europa

Cine e creierul atacurilor de la Paris: Apropiat cu liderul ISIS şi coordonator al operaţiunilor din Europa

18 Noi 2015   •   16:35
Cine e creierul atacurilor de la Paris: Apropiat cu liderul ISIS şi coordonator al operaţiunilor din Europa

Abdelhamid Abaaoud e considerat a fi creierul din spatele atentatelor teroriste de la Paris. Belgianul cu origini marocane de 27 de ani ar fi un apropiat al liderului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi şi a plănuit mai multe atentate eşuate în Europa.

Abdelhamid Abaaoud s-a alăturat ISIS în 2013, unde şi-a luat numele de Abu Umar al-Baljiki. Acesta s-a întors în Europa, la începutul acestui an, după masacrul din redacţia Charlie Hebdo, cu intenţia de a organiza atentate în Belgia. Împreună cu doi complici, aceştia au plănuit să ucidă mai mulţi poliţişti, însă planul a fost dejucat.

Într-un raid asupra locuinţei în care aceştia stăteau, cei doi complici ai săi au fost ucişi de forţele de ordine. Abaaoud a reuşit să fugă din Belgia, la întoarcerea în Siria apărând pe coperta unei reviste de propagandă a ISIS. Se pare că Abaaoud a continuat să fie implicat în mai multe tentative de atentate în Europa.

Acestea au inclus deschiderea focului de către un marocan într-un tren, în august, precum şi două atentate eşuate – un atac asupra unei biserici şi asupra unei săli de concerte din Paris, potrivit mărturiilor unor suspecţi de terorism. Abdelhamid a dat ordine complicilor printr-un telefon mobil cu număr de Grecia.

Fostul director al departamentului anti-terorist din Franţa, Jean-Louis Bruguiere, spune că este foarte posibil ca Abaaoud să fi plănuit atentatele din Paris alături de liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi.

Abdelhamid Abaaoud a apărut pe coperta revistei de propagandă a ISIS "Dabiq", după ce fugit din Belgia în Siria

×