x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine-i terorist şi cine nu? Facerea şi refacerea listelor oficiale

Cine-i terorist şi cine nu? Facerea şi refacerea listelor oficiale

de Marina Constantinoiu    |    28 Ian 2009   •   00:00

O informaţie neluată în seamă ieri, dar "tocată” azi de presă readuce în discuţie lista neagră a organizaţiilor teroriste, aşa cum este ea alcătuită oficial de Uniunea Europeană şi de alte state cu greutate ale lumii, cum ar fi Statele Unite ale Americii sau Rusia.



Ştirea care face azi valuri se referă la Mujahedinii Poporului, principala grupare de opoziţie din Iran care, după trei ani de luptă în justiţie, a obţinut retragerea de pe lista organizaţiilor teroriste întocmită de UE.

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au validat, luni, o nouă listă a organizaţiilor teroriste pe care nu mai figurează Mujahedinii, pentru a ţine cont de o decizie a judecătorilor europeni, din 4 decembrie 2008, care cam zgâlţâia baza juridică a înscrierii pe listă a Mujahedinilor.

Tribunalul de primă instanţă al Curţii Europene de Justiţie a anulat îngheţarea fondurilor organizaţiei, principala consecinţă a înscrierii sale pe lista teroriştilor. Organizaţia înfiinţată în 1965, cu scopul iniţial de a înlătura regimul Şahului, apoi regimul islamist, a dat asigurări întotdeauna că nu are activităţi teroriste.

CINE E PE NOUA LISTA. După retragerea Mujahedinilor Poporului, lista organizaţiilor teroriste a Uniunii Europene, create la începutul lui 2002 şi actualizată la fiecare şase luni, numără încă 47 de organizaţii.

Departamentul american de Stat are o listă cu 45 de organizaţii, dar a decis ca până la noi ordine să mai menţină Mujahedinii.

Iată lista organizaţiilor aflate acum pe lista UE şi ale căror conturi au fost blocate:

Organizaţii palestiniene:
Fatah-Consiliul Revoluţionar (gruparea Abu Nidal)
Brigăzile Martirilor al-Aqsa
Hamas
Jihadul Islamic
Frontul Popular de Eliberare a Palestinei
Frontul Popular de Eliberare a Palestinei – Comandamentul general

Organizaţii israeliene;
Kach
       
Organizaţii din Magreb:
Grupul islamic armat (Algeria)
      
Organizaţii din Turcia
Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, alias Kadek)
       
Organizaţii din Europa:
ETA (Spania)
Batasuna (Spania)
Adevărata IRA (Irlanda)
Lupta revoluţionară (Grecia)
Brigăzile Roşii (Italia)

Organizaţii din America Latină:

Sendero Luminoso (Peru)
Forţele Armate Revoluţionare Columbiene (FARC, Columbia)
Forţele Unite de Autoapărare din Columbia
       
Organizaţii din Asia:
Tigrii de Eliberare a Eelamului Tamil (Sri Lanka)
Noua Armată a Poporului (Filipine)
Partidul Comunist din Filipine
Aum Shinrikyo (Japonia)

Uniunea Europeană a întocmit şi o listă cu persoanele "cu legături cu terorismul”, printre care se numără şi zece membri ai al-Takfir şi al-Hijra, grupare radicală algeriană, care s-a extins în ţările Magrebului.
Departamentul de Stat american a adăugat pe această listă al-Qaida şi unele organizaţii care au legături cu aceasta, grupuri salafiste, precum şi Hezbollahul libanez.

Iranul a criticat retragerea Mujahedinilor Poporului de pe lista cu organizaţiile teroriste a Uniunii Europene, apreciind că această decizie "încurajează terorismul", potrivit unui comunicat citat de AFP. Iranul "regretă profund că UE se distinge de comunitatea internaţională în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului ca modalitate de a ajunge la obiective provizorii şi ilegitime", potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe. UE a "deschis calea prieteniei şi cooperării cu teroriştii", adaugă textul. Decizia UE "de a retrage una dintre cele mai celebre grupări teroriste de pe lista sa neagră este interpretată ca o încurajare a terorismului şi le va da teroriştilor din Europa ocazia de  a-şi utiliza capacităţile eliberate împotriva cetăţenilor europeni, conform scopurilor lor teroriste", adaugă ministerul.

×
Subiecte în articol: externe lista organizatii teroriste