x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine l-a ucis pe Osama bin Laden? Misiunea trupelor SEAL relatată în premieră, pas cu pas

Cine l-a ucis pe Osama bin Laden? Misiunea trupelor SEAL relatată în premieră, pas cu pas

de Sînziana Stancu    |    02 Aug 2011   •   16:33
Cine l-a ucis pe Osama bin Laden? Misiunea trupelor SEAL relatată în premieră, pas cu pas

Cand a apasat pe tragaciul armei sale silentioase in bezna unui dormitor din Pakistan si a trimis glontul ucigas intr-un barbat inalt, cu barba lunga, capison de rugaciune si straie traditionale, puscasul din trupele SEAL a pus capat unei urmariri de aproape 9 ani a celui mai cautat terorist de pe planeta : Osama bin Laden. Teroristul lua, cu doua avioane sinucigase care s-au proiectat in "turnurile gemene' de la World Trade Center, in 11 Septembrie 2001, vietile a 2.973 de americani din New York.

"Pentru Dumnezeu si tara - Geronimo, Geronimo, Geronimo' au fost cuvintele pe care necunoscutul tintas le-a transmis pe frecventa radio "acasa', in America si care acum sunt dezvaluite in premiera de catre publicatia New Yorker. Aceste cuvinte au fost asteptate 25 de minute, cu infrigurare, la Casa Alba, in Camera pentru Situatii Speciale, de catre presedintele american Barack Obama si de o parte din oameni sai. Cuvintele "grele' au venit de la specialistii in comunicatii ai SEAL, care tineau permanent legatura cu echipa de 23 de membri din Pakistan. Dupa dramaticele cuvinte, eroul "anonim' al SEAL a adaugat : "Geronimo E.K.I.A – dusmanul ucis in actiune'. Geronimo era numele de cod prin care se anunta capturarea lui Bin Laden. Cand a auzit aceste cuvinte, Obama a spus ca pentru sine : "Acum, il avem!...' A respirat usurat. Normal, acesta era raidul pe care il astepta de cand se instalase la Casa Alba, iar satisfactia sa in lupta impotriva terorismului, declasata de Statele Unite dupa antentatele din 11 Septembrie, ear incununata de succes deplin chiar in timpul mandatului sau prezidential. Multi, inclusiv secretarul Apararii Robert Gates, incercasera sa-l descurajeze, sa-l faca sa renunte la planurile lui, spunandu-i ca o astfel de misiune ar fi imposibila si chiar soldata cu esec.

Tot pentru prima oara s-a aflat ca profesionistii din SEAL nu luasera in calcul capturarea lui Bin Laden, ci uciderea lui, desi Casa Alba insistase ca fostul lider al retelei teroriste Al Qaida sa nu fie omorat daca ar fi consimtit sa se predea. De asemenea, s-a aflat ca membrii echipei care a actionat exclusiv in interiorul ascunzatorii teroristului nu a avut nici o camera de luat vederi in castile de protectie.

Dar ce nu se va afla niciodata sau, mai precis, nu se va da publicitatii, sunt numele celui care l-a lichidat pe terorist si cel al camaradului sau, care s-a ocupat de imobilizarea nevestelor lui Bin Laden care locuiau in camerele vecine cu a lui, din complexul de la Abbottabad si pe care le-a controlat daca poarta centuri sinucigase, cu dispozitive explozive. Misiunea a inclus si un translator de araba, Ahmed, luat de la munca de birou si invatat sa stea catarat pe scarile din sfoara folosite de SEAL in misiuni, precum si pe ciobanescul Cairo, din rasa Belgian Malinos, cu care Ahmed patrula in jurul ascunzatorii lui Bin Laden, ca sa alunge eventualii "curiosi'.

Cu patru zile inainte de misiune, directorul CIA Leon Panetta intrebase inaltele oficialitati ale serviciilor secrete care sunt sansele ca teroristul sa se ascunda in complexul Abbottabad si i se raspunsese ca sunt intre 95 si 40%. Se vehicula si varianta unui atac aerian al complexului, dar locul, deloc izolat, nu ar fi permis o asemenea actiune, iar Obama nu avea deloc intentia de a distruge orasul. Atunci el si-a pus speranta in echipa SEAL de 23 de oameni din Red Squadron, care face parte din legendara Team Six, cunoscuta si ca DEVGRU (Naval Spacial Warfare Development Group) . De fapt, acesta echipa planuia un asemenea raid de maxima precizie inca de la sfarsitul anului 2010, cand CIA avea primele informatii despre unde se ascunde Bin Laden.

Cei mai buni dintre cei mai buni
Echipa celor 23 de profesionisti, "cei mai buni dintre cei mai buni' s-a antrenat timp de doua saptamani intr-o zona impadurita din Carolina de Nord, unde a simulat atacul asupra unei "replici' a complexului din Abbottabad si apoi, in desert, in Nevada. Un consilier de la Casa alba a dezvaluit ca Obama nu a vrut sa le dezvaluie pakistanezilor nimic despre misiune. "A existat intotdeauna o lipsa totala de incredere in pakistanezi, care nu sunt in stare sa tina un secret mai mult de o nanosecunda', a spus consilierul. Echipa s-a impartit in doua, fiecare jumatate urmand sa intre in Pakistan din Afganistan, la bordul unor elicoptere Black Hawk, special adaptate pentru misiune. In 26 aprilie, echipa a ajuns in Afganistan via Germania. Viceamiralul Bill McRaven, comandantul SEAL al JSCO (Joint Special Operation Command), primea dupa doua zile "dezlegare' de la Panetta si de la presedintele Obama sa aleaga momentul atacului, sfatuindu-l pentru un atac nocturn. McRaven a ales noaptea de duminica, 1 mai. Ce s-a intamplat in complexul Abbottabad a durat 18 minute. Trupele SEAL, impartite in grupuri mici, au fost intampinate cu un AK-47 de curierul lui Bin Laden. L-au rapus si pe el, si pe sotia lui, apoi au intrat in complex. Au detonat incuietoarea usii ce dadea spre scari. Dintr-o camera a aparut Khalid, fiul de 23 de ani al lui Bin Laden, tragand dintr-un AK-47. L-au ucis pe loc. Au continuat sa urce. La etaj, l-au vazut pe Bin Laden care incerca sa treaca dintr-o camera in alta. Cand au vazut soldatii, doua dintre nevestele lui s-au facut scut uman ca sa-l apere, iar cea mai tanara, Amal, striga ceva in araba. Au impuscat-o in gamba si le-au imobilizat pe amandoua. Apoi, puscasul a intrat dupa Bin Laden, pe care l-a gasit dezarmat si rugandu-se. L-a impuscat in piept, apoi in ochiul stang. Puscasii i-au pus cadavrul intr-un sac special. Un medic i-a prelevat mostre de ADN din sira spinarii, apoi cadavrul fost dus in Afganistan cu un elicopter.

Ce n-o sa stie niciodata presedintele
Cand Obama s-a intalnit cu cei din Team Six dupa raidul de la Abbottabad, a vorbit pe rand cu fiecare dintre ei, dar niunuia nu i-a pus intrebarea cruciala : Cine a apasat pe tragaci? Dar nici eroii nu au luat initiativa de a divulga secretul. Cunoscuti ca fiind "cei mai buni dintre cei mai buni', indiferent care dintre ei a fost cel care a tras in Bin Laden, va fi stiut doar in interiorul grupului si va primi laudele speciale de la "ai lui', insa in afara echipei, numele lui nu va fi stiut nicioada, de catre nimeni. La fel se va intampla si cu celalat camarad temerar de-al sau, care s-a aruncat asupra nevestelor teroristului, riscandu-si viata perchezitinandu-le de centuri sinucigase.

Cate ceva despre misiune a mai povestit seful ei, James, comandatul Team Six. Lui Nicolas Schmidle, autorul articolului din New Yorker, James i-a dezvaluit ca in noaptea misiunii purta echipament digital de camuflare in desert si un pistol cu amortizor, Sig Sauer P226 si o arma de asalt M4, tot "silentioasa'. In timpul misiunii a luat stimulente sub forma de gel pentru rezistenta si produse de hidratare. Intr-unul dintre buzunarele echipamentului avea o harta laminata a complexului, iar in alt buzunar, un carnetel cu descrierile persoanelor care s-ar fi putut afla in complex. James a primit de la Obama o ruleta, cand a aflat ca, atunci cand au dus cadavrul teroristului in Afganistan, unul dintre colegii lui a fost nevoit sa se aseze culcat pe spate, pe jos, langa cadavrul teroristului, sevind astfel, in lipsa de ruleta, ca unitate de masura pentru calculul inaltimii lui Bin Laden.

×