x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine va veni în locul lui Hillary Clinton?

Cine va veni în locul lui Hillary Clinton?

de Marina Constantinoiu    |    08 Noi 2012   •   20:56
Cine va veni în locul lui Hillary Clinton?
Sursa foto: HRVOJE POLAN/AFP

Secretarul american de Stat Hillary Clinton (foto) se va retrage din postul deţinut după ce va asigura procesul de tranziţie alături de succesorul său, după învestirea, la 20 ianuarie, a preşedintelui reales Barack Obama, a confirmat  miercuri Departamentul de Stat al SUA, citat de AFP.

Purtătoarea de cuvânt a făcut aceste precizări în contextul în care presa se întreba dacă Hillary Clinton va fi menţinută în postul de secretar de Stat, pe care îl ocupă din luna ianuarie a anului 2009.  Totuşi, Clinton confirmase în urmă cu zece zile că va pleca din fruntea Departamentului de Stat după învestirea preşedintelui

Două nume vehiculate
Pentru acest post au fost evocate numele fostului candidat democrat la alegerile prezidenţiale din 2004, John Kerry, şi cel al ambasadorului la ONU, Susan Rice.
Rusia ar prefera să-l vadă pe fostul candidat democrat John Kerry în locul lui Hillary Clinton, mai ales pentru că "este greu de lucrat” cu ambasadorul la ONU Susan Rice, potrivit cotidianului Kommersant, citat de AFP. Ziarul rus citează surse guvernamentale anonime din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, conform cărora Moscova ar prefer candidatura lui John Kerry, considerat mai moderat.

Frecuşuri
Susan Rice a avut un ton destul de ferm cu privire la atitudinea Moscovei faţă de conflictul sirian, aşa încât Moscova anticipează că "va fi dificil” să lucreze cu Washingtonul, dacă Rice va ajunge la putere, au declarat surse din interiorul Ministerului de Externe.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a subliniat într-un interviu că Moscova nu concepe un parteneriat cu SUA, decât dacă se află pe picior de egalitate. Confruntat cu un val imens de contestaţii, Vladimir Putin a acuzat-o pe Hilary Clinton că "ar fi dat tonul" opozanţilor ruşi.

Hillary Clinton s-a declarat îngrijorată de blocarea din partea Moscovei a unei soluţii la criza siriană. Totodată, Departamentul de Stat a denunţat acţiunile penale intentate de Moscova asupra reprezentanţilor opoziţiei ruse.

×