x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ciocnirea trenurilor, provocată de semnalul verde

Ciocnirea trenurilor, provocată de semnalul verde

de Dan Radu    |    09 Feb 2016   •   22:54
Ciocnirea trenurilor, provocată de semnalul verde
Sursa foto: PETER KNEFFEL/EPA

Două trenuri de pasageri s-au lovit frontal, marți-dimineaţă, în regiunea bava- reză a Germaniei, la 60 de kilometri de München. Cel puţin zece pasageri au murit, peste 50 având răni grave. Accidentul a avut loc într-o zonă împădurită, fiind nevoie de elicoptere pentru transportul răniţilor.
Ciocnirea a avut loc pe un traseu cu o singură linie de cale ferată, între oraşele-staţiune Rosenheim şi Holzkirchen. Christian Schreyer, directorul companiei Transdev, care are în administrare linia, spune că este încă neclar cum de au ajuns ambele trenuri să circule din direcţii opuse în acelaşi timp. „Nu avem nicio idee despre cum a ajuns să se întâmple asemenea lucru. Ambele trenuri au fost pe aceeaşi şină în acelaşi timp”. Potrivit acestuia, ambele trenuri erau dotate cu un sistem de frânare care le-ar fi oprit în mod automat dacă treceau de un semnal roşu. De asemenea, ambele trenuri aveau conductori şi instructori în locomotive, care ar fi trebuit să observe semnalul roşu care să împiedice trecerea trenurilor pe aceeaşi şină. „Presupunem că semnalele au fost de verde, dar încă nu ştim de ce s-a întâmplat acest lucru”, a declarat Schreyer.
La ora accidentului, trenurile ar fi trebuit să circule cu o viteză de 120 de kilometri la oră. Din primele informaţii despre impact, însă, se pare că acestea apucaseră să frâneze înainte de ciocnire. Cele două trenuri au sărit de pe şine, locomotivele fiind sudate una de alta. Pentru că accidentul a avut loc într-o zonă împădurită, autorităţile bavareze au trimis mai multe elicoptere la faţa locului, pentru a transporta răniţii în stare critică. Cei cu răni care nu le puneau viaţa în pericol au fost transportaţi cu barca peste râul Mangfall din apropiere. Acesta este al patrulea accident feroviar de amploare petrecut în Germania, în ultimii 20 ani. Cel mai grav a avut loc în 1998, când 101 pasageri au murit după ce un tren de mare viteză a deraiat şi s-a ciocnit de podul Eschede, din regiunea Saxonia.

Autorităţile spun că urmările ar fi fost mai grave dacă accidentul nu avea loc în timpul vacanţei şcolare. Ruta este folosită de elevii care fac naveta.

Ambii conductori au murit în urma accidentului. Autorităţile au avertizat că bilanţul victimelor este unul provizoriu
 

×