x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ciprul solicită României informaţii asupra profanării unui mormânt

Ciprul solicită României informaţii asupra profanării unui mormânt

13 Dec 2009   •   00:00

Poliţia cipriotă a solicitat în regim de urgenţă informaţii din partea autorităţilor române, austriece şi ungare, în ancheta asupra profanării mormântului fostului preşedinte Tassos Papadopoulos, relatează Famagusta Gazette, citată de Mediafax.



Anchetatorii consideră că profanarea şi furtul rămăşiţelor pământeşti ale fostului preşedinte sunt aproape identice cu cazul înregistrat recent în Austria, unde trupul neînsufleţit al miliardarului Friedrich Karl Flick a fost sustras dintr-un cimitir din oraşul austriac Velden.

În cazul din Cipru, care pare a fi aproape o "copie la indigo", profanatorii au înlăturat o piatră de mormânt masivă de granit şi şi-au şters aproape complet urmele.

Sicriul lui Flick a fost localizat, după aproape o lună de la comiterea faptei, în Ungaria, iar arestările efectuate de autorităţi sugerează existenţa unei bande internaţionale care intenţiona să solicite o recompensă pentru returnarea rămăşiţelor pământeşti ale miliardarului austriac de origine germană.

Sicriul lui a fost furat în noiembrie, iar autorităţile ungare şi române au reţinut patru persoane în ancheta asupra acestui caz. Flick, fiul unui mare industriaş german, a emigrat în Austria în 1990. La momentul morţii acestuia, în octombrie 2006, averea lui Flick era estimată la 5-6 miliarde de euro.

Poliţiştii ciprioţi au interogat trei persoane, care au fost însă eliberate fără ca împotriva lor să fie formulate acuzaţii.

Mormântul fostului preşedinte cipriot a fost profanat vineri, cu o zi înainte de împlinirea unui an de la moartea acestuia, iar presa cipriotă de sâmbătă a evocat posibilitatea implicării în furt a unei bande de români. Rămăşiţele pământeşti ale fostului preşedinte au dispărut în cursul nopţii, autorii furtului profitând de o furtună violentă şi o întrerupere a alimentării cu energie electrică.

Anchetatorii au declarat că acţiunea a fost "pregătită minuţios", iar profanatorii au reuşit să îşi şteargă toate urmele. Poliţa a afirmat că, ţinând cont de greutatea pietrei de mormânt pe care au ridicat-o hoţii, în incident au fost implicate cel puţin trei - patru persoane.

×
Subiecte în articol: externe