x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Circ la procesul lui Slobodan Milosevici

Circ la procesul lui Slobodan Milosevici

16 Sep 2004   •   00:00

Magistratii care judeca procesul fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici s-au gandit ca daca ii impun acestuia o echipa de avocati, procesul nu va suferi atatea intreruperi. Decizia s-a intors insa impotriva lor.

IRINA CRISTEA

Procesul fostului lider iugoslav Slobodan Milosevici a fost din nou intrerupt ieri, pana pe 12 octombrie. De aceasta data insa, amanarea nu a mai fost obtinuta de Milosevici, cum se obisnuisera deja judecatorii Tribunalului Penal International, ci tocmai de cei doi avocati ai fostului presedinte. Avocati care, culmea, i-au fost impusi tocmai pentru a se evita noi amanari care ar fi fost cauzate de sanatatea precara a acuzatului, care se incapataneaza de doi ani sa se reprezinte singur si sa sicaneze in fel si chip Curtea.

BETE-N ROATE. Britanicii Steven Kay si Gillian Higgins, carora Milosevici le-a devenit client fara voie, au inaintat cererea de amanare spunand ca mai au nevoie de timp pentru a pregati apararea acuzatului. Lui Steven Kay i-a revenit misiunea de a le explica celor trei judecatori cele doua mari probleme ale apararii. In primul rand, a spus el: clientul lor refuza sub orice forma sa colaboreze cu avocatii. De fapt, nici macar nu le vorbeste. Cat despre consilierii juridici sarbi ai lui Milosevici, ei au furnizat echipei britanice adresele si numerele de telefon, a doar 48 de martori din lista de 1.600 de nume, prezentata anterior de fostul lider de la Belgrad.

MARTORII PROTESTEAZA. In al doilea rand, nici martorii care ar trebui sa depuna marturie in aceasta etapa a procesului nu se arata mai cooperanti. Unii refuza sa ia cuvantul in apararea lui Milosevici, fie din convingeri personale, fie in semn de protest. Protestul se refera la decizia magistratilor TPI de a-i impune avocati lui Milosevici. "Dintre 23 de martori cu care am putut lua legatura, 20 au refuzat sa compara in fata instantei. Este clar ca ei au preferat sa-l vada pe acuzat prezentandu-le depozitiile", a explicat avocatul Steven Kay, citat de BBC. Key le-a cerut judecatorilor sa-i permita lui Milosevici sa isi chestioneze, mai intai martorii, dupa care, avocatii ar putea prelua stafeta si continua interogatoriile.

Slobodan Milosevici le-a cerut in repetate randuri judecatorilor sa-l lase sa-si prezinte apararea la audieri. "Am invatat din experientele trecute ca dupa doua luni de autoreprezentare va claca. Trebuie sa fii idiot sa nu tragi nici un invatamant din asta", a replicat unul dintre judecatori.

APEL

Inainte sa invoce problemele pe care le au in pregatirea apararii, avocatii mai cerusera suspendarea temporara a procesului, dar acea problema s-a rezolvat prin amanarea obtinuta ieri. Cei doi britanici facusera apel impotriva deciziei Curtii de a-i numi drept avocati ai lui Milosevici, afirmand ca impunerea unor aparatori ar putea pune in pericol corectitudinea procesului. Ei au cerut ca procedurile juridice sa fie intrerupte pana cand judecatorii analizeaza apelul lor. Milosevici este acuzat de genocid si crime impotriva umanitatii, in timpul razboaielor din fosta Iugoslavie.
×
Subiecte în articol: externe milosevici