x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Închisorile din Madagascar, locul de unde ar putea izbucni viitoarea mare epidemie de ciumă, avertizează Crucea Roşie

Închisorile din Madagascar, locul de unde ar putea izbucni viitoarea mare epidemie de ciumă, avertizează Crucea Roşie

10 Oct 2013   •   15:14
Închisorile din Madagascar, locul de unde ar putea izbucni viitoarea mare epidemie de ciumă, avertizează Crucea Roşie
Sursa foto: Crucea Rosie

Închisorile din Madagascar sunt focarele din care ar putea izbucni următoarea mare epidemie de ciumă, avertizează Crucea Roşie.

Numărul cazurilor de ciumă din Madagascar creşte în fiecare octombrie, când curenţii de aer umed şi fierbinte favorizează apariţia puricilor, care pot transmite boala de la şoareci şi alte animale la oameni. Anul trecut au fost 256 de cazuri de ciumă, în Madagascar, care s-au soldat cu 60 de decese.

Crucea Roşie şi Institutul Pasteur din Paris spun că închisorile din această ţară sunt locurile ideale din care o mare epidemie ar putea porni, date fiind supraaglomerarea şi condiţiile precare de igienă şi numărul foarte mare de şoareci.

"Dacă apar cazuri de ciumă în închisori am putea avea parte de un fel de explozie atomică a ciumei în această ţară. Zidurile închisorii nu pot pot izola boala", a declarat Christophe Rogier, de la Institutul Pasteur.

Organizaţia spune că cei 3.000 de deţinuţi din Antanimora, cel mai mare penitenciar din capitala Antananarivo, trăiesc alături de o populaţie uriaşă de şoareci care ar putea răspândi puricii infectaţi.

Evaristo Oliviera, de la Crucea Roşie, spune că dacă boala se răspândeşte în închisoare, zidurile nu ar putea opri epidemia.

"O închisoare nu este un loc sigilat. În primul rând avem personalul care vine şi pleacă. Apoi sunt chiar şoarecii, care pot ieşi din închisoare şi răspândi boala. Iar prizonierii au şi ei parte de vizite", a declarat acesta.

Crucea Roşie, împreună cu mai multe ONG-uri locale vor să îmbunătăţească condiţiile sanitare din închisori, însă proiectul este unul foarte complex, dat fiind că nu trebuie ucişi doar şoarecii, ci şi puricii, care sunt foarte greu de distrus.

Oliviera spune că ciuma poate fi tratată cu antibiotice, însă doar în stadiile timpurii ale infectării, lipsa de facilităţi şi ruşinea celor care se îmbolnăvesc şi nu anunţă acest lucru fiind încă piedici mari în ţările africane.

Potrivit experţilor, 90% din toate infectările cu ciumă au loc în Africa, în special în Madagascar şi Congo.

Totuşi, anul acesta, în august, un adolescent de 15 ani din Kârgâzstan a murit de ciumă, primul caz din această ţară din ultimii 30 de ani.

În ultimii 20 de ani, au mai fost focare de ciumă în India (1994) şi Indonezia (1997), ultimul focar semnificativ fiind în Peru, în 2010, când 12 persoane au fost infectate. 

×
Subiecte în articol: ciuma ciuma bubonica