x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Producţia mondială de banane, ameninţată de o ciupercă, avertizează ONU. "Nu e o problemă de dacă, ci de când"

Producţia mondială de banane, ameninţată de o ciupercă, avertizează ONU. "Nu e o problemă de dacă, ci de când"

16 Apr 2014   •   18:23
Producţia mondială de banane, ameninţată de o ciupercă, avertizează ONU. "Nu e o problemă de dacă, ci de când"

Producţia mondială de banane este în pericol, au avertizat experţii ONU, care atrag atenţia că o ciupercă ce poate compromite recolte întregi se răspândeşte pe tot globul.

Fusarium oxysporum, cunoscută drept "boala panameză" este o ciupercă ce atacă rădăcinile arborilor, rezistentă la orice tratament actual. Sporii ciupercii rămân în pământ ani de zile şi pot afecta şi viitoarele recolte.

Fusarium oxysporum a fost descoperită recent pe plantaţiile din Iordania şi Mozambic, după ce în ultimele două decenii a produs pagube uriaşe pe plantaţiile din Asia de sud-est.

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU a avertizat că ciuperca se poate răspândi şi pe plantaţiile din America Latină sau de Sud, zone care exportă cea mai mare cantitate de banane din lume.

"Nu este o problemă de dacă, ci de când. Nu avem cum să prevenim răspândirea", a avertizat Gert Kema, directorul unui grup de studiu dedicat de la Universitatea Wageningen din Olanda.

Până acum, ciuperca a afectat soiul Cavendish, care constituie aproape jumătate din producţia mondială de banane.

FAO spune că lumea trebuie să se obişnuiască şi cu alte soiuri de banane, soiul Cavendish fiind în pericol.

Bananele reprezintă al optulea cel mai cultivat aliment din lume. În ţările sărace, plantaţiile de banane reprezintă a patra cea mai importantă sursă de venit în agricultură.
 

×