x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ciuperci radioactive, descoperite în Bulgaria

Ciuperci radioactive, descoperite în Bulgaria

16 Sep 2011   •   08:44
Ciuperci radioactive, descoperite în Bulgaria

Autoritatile bulgare vor distruge aproximativ 200 de kilograme de ciuperci culese recent si contaminate cu cesiu, element chimic care a contaminat solul bulgar dupa accidentul nuclear de la Cernobil, in 1986, a anuntat aseara agentia pentru siguranta alimentara.

Ciupercile - bureti teposi (Hydnum repandum, n.red.) - au fost culese in muntii Rodopi (sud), unde terenul este, pe alocuri, contaminat cu Cesiu-137, al carui timp de injumatatire este de 30 de ani, se arata in comunicatul citat de AFP, informeaza Mediafax.

Cantitati mici din acest element radioactiv au fost descoperite la inceputul anului de autoritatile britanice care au importat ciuperci din Bulgaria. Agentia pentru siguranta alimentara bulgara a impus, din mai, analize periodice in cazul acestei varietati de ciuperci culese din natura.

Norul radioactiv provenit de la accidentul de la Cernobil (Ucraina, fosta URSS) in aprilie 1986, a traversat vestul si sudul Bulgariei, depunand pe sol in special Cesiu-137 si Cesiu-134. Ciupercile se numara printre organismele cele mai vulnerabile deoarece absorb elementele din sol, ca cesiu, potrivit expertilor.

×