x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Civilii americani, victime sigure

Civilii americani, victime sigure

15 Apr 2004   •   00:00

Presedintele SUA a avertizat ca trupele americane vor folosi „forta decisiva" impotriva rezistentei irakiene. Alte patru cadavre mutilate ale unor americani au fost descoperite la Bagdad.


Schimbarea de tactica a insurgentilor irakieni a determinat administratia de la Washington sa puna capat cu orice pret rezistentei. Trupele americane vor ramane in Irak „atat timp cat va fi necesar si sunt pregatite sa foloseasca forta decisiva", a declarat presedintele George W. Bush.

Impotriva fortelor destabilizatoare, care actioneaza pe doua fronturi, Pentagonul este pregatit sa amane procesul de rotire a trupelor si, daca este nevoie, sa suplineasca trupele.

DINTE PENTRU DINTE. In timp ce presedintele vorbea la Washington, circa 2.500 de militari americani se pregateau pentru o ofensiva impotriva sustinatorilor lui Moqtada Sadr, clericul siit radical, banuit ca s-ar afla in spatele atacurilor anticoalitie. Sadr s-a baricadat intr-o moschee din Najaf, de unde a promis „continuarea revolutiei populare impotriva fortelor de ocupatie".

OCHI PENTRU OCHI. Valul de rapiri a continuat ieri cu luarea a inca doi ostatici: un jurnalist francez de origine bulgara si un neozeelandez.

La vest de Bagdad, americanii au descoperit patru cadavre mutilate, care ar putea apartine unora dintre angajatii consortiului american Halliburton, disparuti saptamana trecuta.

Potrivit CNN, un iordanian care a scapat dintr-o ambuscada la Garma, vest de Fallujah, a povestit cum irakieni mascati i-au oferit recompense de 10.000 de dolari pentru rapirea unor straini.

FRONT COMUN. Majoritatea statelor care participa cu trupe si personal civil la reconstructia Irakului si-au anuntat intentia de a se retrage, cel putin pana la calmarea situatiei. Moscova a declarat ieri retragerea celor 800 de civili rusi si din alte tari ex-sovietice. Decizia a fost luata dupa ce trei rusi si cinci ucraineni au fost rapiti de gherilele irakiene. Si romanii sunt sfatuiti sa-si amane sau sa-si anuleze calatoriile planificate in Irak.

La Fallujah, al doilea centru fierbinte dupa Bagdad, armistitiul stabilit duminica a fost incalcat ieri, dupa ce 20 de insurgenti irakieni au atacat o unitate americana. In sud, situatia este relativ stabila. Linistea dinaintea furtunii.

Anca Aldea


Prea violent pentru ONU

Irakul este prea violent pentru o misiune ONU, a spus secretarul general Kofi Annan. Pentru ca situatia nu se va schimba, cei care asteptau ca organizatia sa preia mai repede sarcina stabilizarii Irakului din mainile SUA si-au vazut spulberate sperantele. In aceste conditii, zvonurile privind numirea ambasadorului SUA la ONU, John Negroponte, in functia de ambasador al Americii in Irak, capata o noua dimensiune. De origine romana, Negroponte are experienta in negocieri dificile cu diplomatii arabi si inaltii oficiali ONU. (Ana Ilie)


Un presedinte tot mai nepopular

Presedintele George Bush e din ce in ce mai urat de americani. Potrivit unui sondaj Gallup, Bush a atins cea mai ridicata rata a popularitatii, de 85%, atunci cand a lansat razboiul din Irak. La inceputul lui 2004, liderul american mai avea sustinerea a doar 50,9 la suta dintre americani, cea mai scazuta cota de la preluarea mandatului de presedinte, ceea ce pune sub semnul intrebarii realegerea lui Bush in noiembrie. De altfel, el a si recunoscut ca alegerile vor dovedi daca politica administratiei in Irak a fost gresita sau nu. Pentru ca in loc sa scada, mortile in randul soldatilor americani se inmultesc, site-ul „American Leftist" a ales sa redea imaginea lui Bush intr-un mozaic de chipuri de tineri cazuti la datorie in Irak. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: externe