Dreptul de vizitare, în general evocat de părinţii care doresc să-şi poată vedea copilul a cărui custodie nu o mai deţin după divorţ, îi priveşte de asemenea pe bunicii minorului, a stabilit, ieri, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE, cu sediul în Luxemburg), transmite AFP.
CJUE a fost sesizată de Justiţia din Bulgaria cu privire la cazul bunicii bulgare a unui minor, care locuieşte în Grecia împreună cu tatăl său după divorţul părinţilor. După ce nu a obţinut sprijinul autorităţilor elene, femeia s-a adresat justiţiei bulgare pentru „a stabili modalităţile de exercitare a dreptului de vizitare între ea şi nepotul său”, se menţionează în comunicatul Curţii de la Luxemburg. Bunica doreşte să-şi vadă nepotul un weekend pe lună şi să-l primească la ea acasă de două ori pe an, timp de 2-3 săptămâni, în vacanţe. În decizia publicată joi, CJUE subliniază că legislatorul UE „a ales să nu restrângă numărul persoanelor susceptibile să exercite responsabilitatea parentală sau să beneficieze de drept de vizitare”. Noţiunea de „drept de vizitare” se referă, aşadar, nu doar la părinţi, ci şi la persoanele „cu care este important ca acest copil să întreţină relaţii personale, mai ales bunicii săi”, precizează Curtea.
Potrivit CJUE, „spre a se evita adoptarea de măsuri conflictuale de către jurisdicţii diferite şi în interesul superior al copilului, o aceeaşi jurisdicţie trebuie să statueze asupra drepturilor de vizitare, în principiu cea a reşedinţei obişnuite a copilului”.