x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Clasament: Cei mai politicieni dintre beţivi

Clasament: Cei mai politicieni dintre beţivi

de Irina Cristea    |    19 Feb 2009   •   00:00

Boris Elţîn, Winston Churchill sau Richard Nixon au în comun nu doar faptul că au intrat în istorie drept oameni de stat, ale căror decizii au schimbat lumea. I-a unit şi un alt "liant"  aplecarea spre licorile cu un ridicat conţinut de alcool.



Publicaţia britanică The Times a trecut în revistă câteva momente memorabile care au scos în evidenţă apetenţa pentru alcool a unor politicieni, după incidentul de la reuniuea G-7 de la Roma, unde ministrul japonez de Finanţe este bănuit că a apărut beat la o conferinţă de presă.

BRITANICII, ÎN FRUNTE. Ministrul de Externe al Marii Britanii din anii ’60, George Brown, a rămas celebru pentru relaţia apropiată cu zeul Bachus. Se spune că la o recepţie, în timpul unei vizite oficiale în Peru, el a invitat la dans o persoană îmbrăcată în mov. Aceasta l-ar fi repezit însă, spunându-i: "Vă refuz, în primul rând pentru că sunteţi beat criţă, în al doilea pentru că muzica pe care o auziţi nu este vals, ci imnul de stat al Peru, iar în al treilea  pentru că nu sunt femeie, ci arhiepiscopul Limei!".

Brown a rămas în funcţie după acest episod penibil, dar a trebuit să îşi dea demisia mai târziu, după ce s-a răstit în public, fiind binişor "aghezmuit", la prim-ministrul britanic, Harold Wilson.

Premierul britanic Winston Churchill avea un comportament mai reţinut în stare de ebrietate, dar a fost, la rândul său, protagonistul unor momente antologice. Înainte de a porni războiul cu burii, el s-a aprovizionat cu 18 sticle cu scotch whisky, 36 de sticle de vin şi 6 sticle de brandy. Să fie. Nu a renunţat la alcool nici în timpul cât a fost premier, deşi avea o regulă strictă: nici un gram de băutură înainte de micul dejun. La sfârşitul vieţii a remarcat cu satisfacţie: "Eu am primit de la băutură mai multă plăcere decât ea de la mine!".

RUSIA ŢINE ISONUL. Fostul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn, a avut o serie de apariţii publice în care de-abia se ţinea pe picioare. Liderul rus a fost odată atât de beat, încât a ieşit cu mare dificultate din avion în timpul unei vizite în Irlanda. Într-o altă vizită, în Canada, s-a "uşurat" lângă aparatul de zbor, cu toate că nu departe de el se afla o delegaţie oficială canadiană, iar câţiva fotoreporteri ruşi au reuşit să-l surprindă în flagrant. Altă dată, s-a urcat împiedicat pe o scenă şi a început să dirijeze o orchestră militară.

PESTE OCEAN. Patima pentru băuturile tari nu era cea mai mare slăbiciune a preşedintelui american Richard Nixon, dar le dădea mari bătăi de cap colaboratorilor săi. Brent Scowcroft, unul dintre consilierii preşedintelui, îşi aminteşte că, în plin război israeliano-arab, în 1973, Nixon, beat turtă, s-a întrebat: "De ce nu i-am putea refuza?".

Dacă pe plan mondial se derulează lupta împotriva şoferilor aflaţi la volan în stare de ebrietate, în Australia se discută dacă ar trebui instituite reguli de restricţionare a consumului de alcool pentru oamenii politici. Premierul Kevin Rudd a fost zărit beat cui în 2007 într-un bar din New York, iar predecesorul său în funcţie, John Howard, a recunoscut că a vorbit odată în faţa Parlamentului după ce "îşi făcuse curaj" cu o cantitate importantă de vin roşu.

×
Subiecte în articol: externe