x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Clonarea, leacul-minune

Clonarea, leacul-minune

13 Feb 2004   •   00:00

Stiinta a mai facut un pas inainte ieri, dupa ce oamenii de stiinta sud-coreeni au anuntat ca au reusit sa cloneze 30 de embrioni umani.

Cercetatorii spera ca roadele muncii lor vor putea folosi la vindecarea unor boli grave, precum diabetul sau maladia Alzheimer.

EXPERIMENTUL. Profesorul Hwang de la universitatea din Seul a prelevat material genetic din celule simple, ale unor femei donatoare, si l-a combinat cu ovulele acelorasi persoane. Embrionii care au rezultat au avut o crestere controlata. In total, 30 de embrioni, copia genetica fidela a donatoarelor, au fost dirijati spre faza de blastocist, la care pot fi extrase asa-zisele celule nediferentiate. Acestea se pot diviza in toate cele trei tipuri de tesut intalnite in organismul uman. Sunt extrem de pretioase deoarece pot inlocui cu succes celulele unor pacienti cu boli degenerative, cum sunt Alzheimer si Parkinson.

SUCCES. Studiul este cu atat mai spectaculos, cu cat pana acum nu s-a reusit clonarea unui numar mare de celule si dezvoltarea lor pana la o etapa inaintata. "Sunt cele mai avansate clone ale unor embrioni umani produse pana acum", a spus Hwang. "Deoarece aceste celule contin amprenta genetica a individului, dupa diferentiere ne asteptam sa le transplantam fara a declansa o reactie de respingere din partea organismelor bolnave", a explicat profesorul.
ANA ILIE


Tentativele esuate de pana acum
Incercarile, din ce in ce mai dese in ultimii ani, de a clona embrioni umani, in scopuri fie terapeutice, fie reproductive, nu au fost incununate de succes pana acum.

  • 1997: A fost clonata oita Dolly, primul experiment de multiplicare a unui mamifer.
  • 2001: Controversatul medic italian Severino Antinori anunta planurile de clonare a unor copii.
  • 2002: Compania Clonaid (SUA) anunta ca prima clona umana s-a nascut deja, nedovedind insa aceasta.
  • 2003: Oita Dolly moare, dupa ce se constata ca sufera de mai multe boli.

×
Subiecte în articol: externe