x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coaliție musulmană antiterorism

Coaliție musulmană antiterorism

15 Dec 2015   •   22:57
Coaliție musulmană antiterorism
Sursa foto: YURI KOCHETKOV/EPA

34 de țări majoritar musulmane au format o nouă alianță militară care are ca scop combaterea terorismului, a anunțat Arabia Saudită. Conform ministrului saudit al Apărării, organizația își va îndrepta eforturile împotriva extremiștilor din Irak, Siria, Afganistan, Egipt și Libia. Măsura a fost luată pe fondul presiunii internaționale asupra țărilor din Golf, cărora li se cere să facă mai multe împotriva ISIS.

„În acest moment, fiecare țară musulmană combate terorismul pe cont propriu, așa că este foarte important să ne coor-donăm eforturile”, a spus prințul saudit Mohammed bin Salman, ministru al Apărării, citat de BBC. El a numit ISIS „o boală care afectează lumea islamică”.

Agenția Saudită de Presă (SPA), care a anunțat formarea coaliției, a subliniat că Islamul interzice „corupția și distrugerea în lume” și că terorismul reprezintă „o încălcare gravă a demnității și drepturilor omului”.

Puține informații privind noua organizație au fost date publicității, dar există deja un mare semn de întrebare: cum va acționa alianța împotriva ISIS pe teritoriile Siriei şi Irakului, fără acordul guvernelor acestor țări?

Printre statele membre ale alianței se numără Arabia Saudită, Egipt, EAU, Iordania, Kuwait, Liban, Libia, Maroc, Niger, Nigeria, Pakistan, Palestina, Tunisia, Turcia.

Întâlnire ruso-americană, la Moscova
Secretarul de stat american, John Kerry, s-a aflat ieri la Moscova, pentru întâlniri cu omologul său Serghei Lavrov și cu președintele Vladimir Putin.

Scopul întrevederilor este deblocarea convorbirilor de pace legate de Siria. Principala problemă este în continuare rolul președintelui al-Assad în perioada de tranziție: SUA îl vor plecat de la putere, Rusia cere ca poporul sirian să îi hotărască soarta.

Iranul și Irakul, țări majoritar șiite, precum și Siria, nu fac parte din această coaliție coordonată din capitala saudită.
 

×