x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cocteil de confuzie, teamă şi speranţe în Piaţa Tahrir din Cairo

Cocteil de confuzie, teamă şi speranţe în Piaţa Tahrir din Cairo

de Marina Constantinoiu    |    10 Feb 2011   •   20:28

Obama îşi va reuni echipa de securitate naţională, după discursul lui Hosni Mubarak

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, îşi va reuni echipa de securitate naţională, după discursul omologului său egiptean, Hosni Mubarak, a anunţat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, citat de AFP.

Potrivit lui Gibbs, Obama, care şi-a petrecut ziua într-o deplasare în Michigan, a urmărit la bordul avionului său Air Force One discursul lui Mubarak, adresat naţiunii, în cursul căruia a declarat că i-a delegat o parte din prerogative vicepreşedintelui Omar Suleiman, dar fără a demisiona.

Revenit la Casa Albă la scurt timp după ora 16.30 (23.30, ora României), Obama urmează să aibă o reuniune cu oficialii administraţiei sale responsabili cu securitatea naţională, potrivit lui Gibbs, care nu a oferit alte detalii.

 

Manifestanţii din Piaţa Tahrir din Cairo sunt în stare de agitaţie în acest moment, pe fondul zvonurilor privind o iminentă demisie a preşedintelui Hosni Mubarak, relatează corespondenţii la faţa locului ai agenţiilor internaţionale de presă.

Protestatarii scandează "Armata şi poporul sunt uniţi” sau "Jos Mubarak!”, relatează France Presse.

În timp ce Armata egipteană a anunţat, într-un comunicat, că examinează "măsurile necesare pentru a păstra şi apăra naţiunea” şi pentru "a sprijini solicitările legitime ale poporului”, corespondenţii străini nu fac referire la nici o mişcare de trupe în zona pieţei. Soldaţii care se află la intrările în Tahrir nu s-au mişcat de la locurile lor, la fel şi cele câteva tancuri trimise în mai multe puncte de acces în piaţă. Mulţimea continuă să sosească în piaţa devenită simbol al manifestaţiilor care cer, de peste două săptămâni, plecarea de la putere a lui Mubarak.

 

Informaticianul Wael Ghonim, devenit un cyber-militant simbol al mişcării de protest, a cerut manifestanţilor să dea dovadă de prudenţă. "Prieteni, nu speculaţi prea mult, pentru moment. Aşteptaţi să vedeţi ce se întâmplă”, a scris el pe contul său de Twitter. "Trăiască Egiptul!”, a adăugat acesta, potrivit AFP. Tânărul în vârstă de 30 de ani, angajat la departamentul de marketing la Google, a petrecut 12 zile în mâinile temutelor servicii ale Securităţii statului egiptean.

 

CIA apreciază ca fiind foarte probabilă părăsirea puterii de către Mubarak chiar în cursul serii de joi, a declarat şeful CIA, Leon Panetta, în cadrul unei audieri în Congreul american. Agenţia a mai avansat şi numele lui Omar Suleiman, actualul vice-preşedinte egiptean, ca posibil succesor al lui Mubarak, în cazul în care acesta îşi anunţă demisia.

 

În cursul serii, preşedintele egiptean s-a întreţinut cu vice-preşedintele Suleiman, apoi cu premierul Ahmed Shafik, a anunţat postul public de televiziune. Întâlnirea a avut loc la sediul Preşedinţiei din Cairo, în jurul orei 17:00 GMT. Postul de televiziune a difuzat imagini cu Mubarak şi Suleiman discutând, dar la momentul respectiv nu era clar dacă întâlnirea a avut loc joi sau era vorba despre o înregistrare.

Televiziunea de stat şi-a întrerupt pentru scurt timp programul pentru a difuza un scurt comunicat, care a fost dat citirii de un militar în uniformă. Este vorba despre "comunicatul numărul 1 al Consiliului Suprem al Forţelor Armate egiptene”, în care se anunţă că se examinează "măsurile necesare pentru protejarea ţării”. Televiziunea a arătat imagini cu ofiţerii membri ai Consiliului, prezidat de ministrul Apărării, mareşalul Mohamed Hussein Tantaoui.

"Ţinând cont de responsabilitatea forţelor armate şi de angajamentul lor pentru a proteja poporul şi a-i păstra interesele şi securitatea, pentru a veghea la securitatea naţiunii şi a cetăţenilor săi, precum şi a realizărilor marelui popor egiptean, şi pentru a susţine cererile legitime ale poporului, Consiliul Suprem al Forţelor Armate s-a reunit azi, joi, 10 februarie”, se arată în comunicat.

"S-a decis ca acesta să rămână în sesiune permanentă pentru a examina deciziile care pot fi luate în vederea protejării naţiunii, a realizărilor şi ambiţiilor marelui popor al Egiptului”, se mai arată în textul citat.

 

×