x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Colega, eşti cam mitocan!.

Colega, eşti cam mitocan!.

de Sînziana Stancu    |    04 Iun 2011   •   11:37
Colega, eşti cam mitocan!.

Ce faci cand colegul de serviciu e lipsit de bun simt si iti strica 'aura' de la primele ore ale programului? In primul rand, sa stii ca mitocani intalnesti peste tot. Trebuie sa faci tot posibilul sa-i ignori, pentru ca daca 'te ambalezi' si pui la suflet, nu rezolvi nimic, dar le dai in schimb satisfactie si curaj sa faca si mai rau, iar tu risti sa nu iesi cu 'fulgii' intregi din toata afacerea.

Exista insa si solutii pentru a 'negocia' o cale de mijloc cu astfel de persoane. Americanii au facut deja un mic ghid de comportament fata de neamurile proaste. 'Necioplitii se poarta asa, pentru ca este ceva in neregula cu ei. Nu trebuie sa iei comportamentul lor ca pe o chestiune personala', afirma Scott Eblin, autorul cartii 'The Next Level : What Insiders Know About Executive Succes', care este un adevarat ghid de comportament fata de persoanele certate cu armonia relatiilor la locul de munca.

Prima regula spune sa fii obiectiv. Trebuie sa evaluezi corect situatia, ca nu esti subiectiv si ai supraevaluat-o. Identifica exact ceea ce te-a deranjat si incearca sa cantaresti lucrurile astfel incat balanta sa aiba greutati pe ambele talere, nu numai pe unul singur. Procedand astfel, esti, in primul rand, corect si reusesti sa-ti dai seama daca supararea ta este cu adevarat rezultatul actiunii persoanei care te-a agresat psihic sau este doar o reactie hipersensibila proprie la atitudinea agresorului tau.

In al doilea rand, e bine sa te consulti cu un coleg de serviciu in care ai incredere sau cu un prieten strain de locul tau de munca. Inca o parere nu strica, iar daca ai nevoie si de o mana de ajutor, cere-i colegului sau prietenului caruia te-ai confesat sa cautati impreuna calea cea mai buna si pasnica pentru a calma spiritele. 'Spre deosebire de tine, ei (colegul sau prietenul) nu au sentimentele de manie, suparare sau ofensa pe care le resimti tu si vor fi astfel in stare sa-ti dea un sfat bun si obiectiv', scrie Elbin in cartea sa. In plus, indiferent asupra carui plan te opresti, e bine sa astepti vreo zi sau doua pana il vei pune in aplicare . Poate ca intre timp situatia se mai calmeaza sau nu se repeta, caz in care poti sa o treci la capitolul 'intamplari izolate'.

A treia regula iti arata cum sa-ti 'ucizi' dusmanul cu delicatete, indiferent cat de greu ti-ar veni. Nu-i raspunde mitocanului cu aceeasi moneda. Asta inseamna sa alegi calea amiabila. 'Cand cineva e mitocan cu tine, fii tu politicos cu el. Comportamentul tau bland si intelegator poate sa ii influenteze pozitiv si pe cei din jur', este sfatul lui Elbin. Daca nici asa nu merge, incearca varianta de a-ti apropia persoana care te dusmaneste. Incearca sa stai de vorba deschis cu cel sau cea care te-a jignit si spune-i cum te-ai simtit dupa ce te-a ofensat, in loc sa o acuzi ca a gresit. Ai astfel mai multe sanse sa o aduci pe calea cea buna, decat printr-un joc al acuzatiilor reciproce, care nu ar face altceva decat sa starneasca si mai multa furie si incapatanare. Asigura-te apoi ca ai incheiat discutia lamuritoare cu propuneri pentru o cale ce ar putea imbunatati comunicarea ta cu persoana care s-a purtat urat fata de tine. Asigura-te si ca ea a inteles ce i-ai propus si ca e de acord cu asta. In acest caz, conflictul ar trebui sa inceteze o data pentru totdeauna.


In fine, daca nici asa nu merge, iar comportamentele jignitoare din partea colegilor de serviciu devin un 'ritual' frecvent, nu-ti mai ramane altceva de facut decat sa ceri ajutorul unui sef sau al altei persoane cu autoritate, care, eventual, s-ar putea impune sau ar avea mai multa trecere la cel care te-a suparat. Prezinta-i tertului caruia ii ceri ajutorul toata situatia, bine si corect argumentata, eventual cu dovezi palpabile. Cand ii expui situatia, fii concis, convingator, alege cuvinte simple, nu adopta o atitudine nici negativista, si nici prea defensiva sau patetica, ci una fireasca. Daca dupa toate aceste demersul necioplitul e capabil sa inteleaga ce-a facut si nu te mai inoportuneaza cu mojiciile, considera-te invingator si fii linistit, daca nu ... pacat! Atunci chiar ca ai la alegere orice alta cale, dupa cum vei considera de cuviinta, pentru ca e clar, ai de-a face cu un mitocan fara leac.

×