x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coliziune între un distrugător american şi un petrolier în apropierea Strâmtorii Ormuz

Coliziune între un distrugător american şi un petrolier în apropierea Strâmtorii Ormuz

de Mediafax    |    12 Aug 2012   •   11:18
Coliziune între un distrugător american şi un petrolier în apropierea Strâmtorii Ormuz

Un distrugator lansator de rachete american a intrat duminica in coliziune cu un petrolier japonez in apropiere de Stramtoarea Ormuz, a anuntat Flota a V-a a Statelor Unite cu baza in Bahrain, fara sa produca victime, relateaza AFP.

Coliziunea accidentala a avut loc catre ora locala 1.00 (1.00, ora Romaniei) intre USS Porter, "care efectueaza operatiuni de securitate maritima" in Golful Persic, si petrolier, a precizat Flota a V-a americana intr-un comunicat.

"Nimeni nu a fost ranit in timpul coliziunii, care s-a produs in apropiere de Stramtoarea Ormuz", o stramtoare strategica tranzitata de peste o treime dintre exporturile maritime mondiale de petrol, se precizeaza in comunicat.
Petrolierul este in continuare operational, iar avariile produse distrugatorului sunt pe cale sa fie evaluate, a adaugat aceeasi sursa.

Marina americana si-a consolidat prezenta in Golf in ultimele luni, pentru a face fata unei eventuale crize cu Iranul. Gardienii Revolutiei, o armata de elita a regimului islamic, dispun de numeroase ambarcatiuni rapide de mici dimensiuni dotate cu lansatoare de rachete.

Oficiali politici si militari iranieni au evocat in ultimele luni o inchidere a Stramtorii Ormuz in cazul in care Iranul este atacat de catre Israel sau Statele Unite sau daca exporturile sale de petrol sunt afectate de un embargo occidental, introdus pentru a obliga Teheranul sa puna capat activitatilor sale nucleare sensibile.

Insa Teheranul si-a nuantat la inceputul lui iulie amenintarile, subliniind ca va actiona "rational" si va lua o asemenea decizie doar in ultima instanta, daca aceste interese vitale intra in joc.

×