x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coliziunea din Coreea, la secret

Coliziunea din Coreea, la secret

24 Apr 2004   •   00:00

3.000 de victime, mii de case dintr-un oras complet distruse sau avariate grav, o explozie uriasa, anuntata de vecini. Coliziunea a doua trenuri nord-coreene e un secret la Phenian.

Catastrofa feroviara care s-a produs joi in Coreea de Nord, in apropierea granitei cu China s-a soldat, potrivit presei sud-coreene, cu mii de morti si raniti, in timp ce un bilant provizoriu al Crucii Rosii evoca, ieri, 54 de morti si 1.250 de raniti. Intreaga zona a fost transformata in ruine, in urma imensei explozii care a spulberat mii de case si o gara. Numarul victimelor este cu siguranta in crestere, dat fiind faptul ca multe dintre acestea se afla prinse sub daramaturi.

Fotografii din satelit

Desi coliziunea dintre cele doua trenuri nord-coreene care transportau hidrocarburi (a caror natura nu a fost stabilita) a fost anuntata inca de joi de mass-media din vecini (Coreea de Sud si China), agentia oficiala de presa nord-coreeana KCTN n-a suflat o vorba despre accidentul pentru care autoritatile au decretat situatie de urgenta si au acceptat interventia Crucii Rosii si ajutorul Natiunilor Unite. Agentiile de presa internationale au dat publicitatii imagini de la locul accidentului preluate din satelit, iar presa chineza a relatat ca locuinte situate in apropierea garii distruse, pe o raza de o suta de kilometri, au fost si ele puternic afectate. Si totusi, regimul stalinist de la Phenian nu si-a informat populatia despre catastrofa care afecteaza tara. Paranoia dictatorului Kim Jong Il pune la secret acest eveniment tragic, in incercarea de a demonstra lumii ca in statul sau, al comunismului perfect, nimic rau nu se poate intampla. Cu atat mai mult cu cat catastrofa feroviara s-a petrecut la numai noua ore dupa trecerea prin respectiva gara a trenului liderului nord-coreean, care tocmai se intorcea dintr-o vizita secreta in China. Desi poate multi analisti s-au gandit ca ar putea fi vorba despre un act terorist, se pare ca trista realitate nord-coreeana se intrece pe sine, accidentul nefiind altceva decat rezultatul catastrofalei stari in care se afla economia si, implicit, reteaua feroviara a celui mai izolat stat de pe planeta.

Marina Constantinoiu

Alte dezastre feroviare

  • Februarie 2004: aproape 300 de oameni au murit in Iran in urma exploziei unui tren;

  • Iunie 2002: un tren de marfa s-a ciocnit cu un marfar, in Tanzania, provocand moartea a 200 de persoane;

  • Februarie 2002: un tren aflat in drum spre Cairo a luat foc si 300 de pasageri au murit carbonizati;
  • ×
    Subiecte în articol: externe