x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comandantul suprem al NATO în Europa: Rusia nu va invada Ucraina

Comandantul suprem al NATO în Europa: Rusia nu va invada Ucraina

06 Mai 2014   •   08:33
Comandantul suprem al NATO în Europa: Rusia nu va invada Ucraina
Sursa foto: ARMEND NIMANI/AFP

Comandantul suprem al Forţelor aliate NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, a afirmat luni că trupele ruse nu vor pătrunde în estul Ucrainei şi a atras atenţia că preşedintele Vladimir Putin poate să îşi atingă obiectivele prin alte mijloace.

În cursul unei conferinţe desfăşurate în capitala Canadei, Ottawa, generalul Breedlove a mai spus că este convins că în Ucraina se află membri ai forţelor speciale ruse care pun la cale tulburări. Însă, a adăugat el, este prea devreme pentru a spune dacă aceste forţe sunt responsabile de distrugerea săptămâna trecut a trei elicoptere în estul Ucrainei, aşa cum consideră unii dintre liderii de la Kiev.

Rusia a mobilizat mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina, alimentând temerile unei intervenţii în ţara vecină pentru a proteja populaţia rusofonă, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Generalul Philip Breedlove a recunoscut că, până în urmă cu o săptămână, considera că, probabil, Rusia va trimite trupe în sudul Ucrainei pentru a securiza astfel drumul spre Crimeea, anexată în martie, înainte de a avansa până la Odesa.

Luni, el a explicat că şi-a schimbat părerile. 'În prezent, aş spune că nu este cel mai probabil. Putin îşi poate atinge obiectivele în estul Ucrainei fără să treacă graniţa cu trupele sale. Cred că este mult mai probabil ca (Putin) să continue ceea ce face, să discrediteze (guvernul ucrainean), să provoace tulburări şi să deschidă calea unei mişcări separatiste', a declarat şeful trupelor NATO.

×