Epidemia de gripă porcină izbucnită în Mexic ameninţă să se transforme în pandemie. SUA, Franţa, Marea Britanie şi Noua Zeelandă au semnalat, la rândul lor, apariţia unor cazuri. În unele situaţii, temerile s-au dovedit neconfirmate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează asupra gravităţii situaţiei.
Epidemia de gripă porcină izbucnită în Mexic ameninţă să se transforme în pandemie. SUA, Franţa, Marea Britanie şi Noua Zeelandă au semnalat, la rândul lor, apariţia unor cazuri. În unele situaţii, temerile s-au dovedit neconfirmate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează asupra gravităţii situaţiei.
Un virus rezultat dintr-o combinaţie mortală de elemente de gripă porcină, aviară şi umană se răspândeşte cu repeziciune în Mexic şi SUA, ameninţând şi ţări de pe alte continente. În acest moment, statele care au semnalat existenţa unor cazuri confirmate de îmbolnăviri sunt Mexic şi SUA. Nouă liceeni din Noua Zeelandă sunt în carantină, existând bănuieli că ar putea fi infectaţi cu acest virus. Au existat suspiciuni şi în Marea Britanie, unde un însoţitor de zbor al companiei British Airways a ajuns la spital, după o cursă în Mexic. A fost doar o alarmă falsă, potrivit AFP. Agenţia mai informează că o altă alarmă falsă s-a dat în Franţa, în cazul a două persoane care călătoriseră în Mexic. Un cetăţean israelian face, la rândul său, obiectul unor investigaţii amănunţite. Statul latino-american se află de ieri în stare de alertă maximă. Un decret prezidenţial prevede izolarea tuturor bolnavilor atinşi de virusul H1N1, al căror număr este estimat la peste 1.300. De asemenea, decizia prezidenţială împuterniceşte autorităţile să intre în orice incintă, fie ea publică sau privată, pentru a face controale şi verificări şi anunţă inspecţii ale tuturor pasagerilor, bagajelor, mărfurilor şi mijloacelor de transport. Ministerul Sănătăţii a anunţat limitarea activităţilor publice, inclusiv a slujbelor religioase, pentru a se reduce riscul transmiterii virusului.
UN ALTFEL DE VIRUS
Gripa porcină este o boală respiratorie care îi afectează, de obicei, pe cei care cresc aceste animale. OMS precizează că, la porcine, virusul suferă mutaţii permanente, în condiţiile în care căile respiratorii ale acestor animale sunt receptori sensibili la gripa aviară şi umană şi favorizează apariţia unor noi tipuri de viruşi gripali. Actuala formă este cu totul nouă pentru specialişti. "Este pentru prima oară când vedem o suşă aviară, două porcine şi o suşă umană", a arătat responsabilul Centrului american pentru controlul şi prevenirea maladiilor, preluat de AFP. Este important de menţionat, spun experţii, că transmiterea bolii nu are legătură cu consumul de carne de porc gătită. "Această formă de gripă porcină se răspândeşte de la om la om pe cale aerogenă, ", spune ministrul francez al Agriculturii.
ROMÂNIA, ATENŢIONATĂ
În timp ce în SUA s-a decretat stare de urgenţă sanitară, experţii epidemiologi şi de boli infecţioase din România şi din Europa au anunţat că, momentan, în ţara noastră nu există un pericol iminent privind gripa porcină la om, dar Bucureştiul a primit o atenţionare privind un risc potenţial în următoarele săptămâni. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor începe astăzi o campanie preventivă de informare a populaţiei şi a crescătorilor de porci.
Citește pe Antena3.ro