x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comemorare - Septembrie negru

Comemorare - Septembrie negru

de Mihaela Biliovschi    |    10 Sep 2005   •   00:00
Comemorare - Septembrie negru

Implinirea a 4 ani de la atentatele de la 11 septembrie gaseste America din nou ingenuncheata.

Americanii se pregatesc sa comemoreze victimele atentatelor de la 11 septembrie, cu gandul la noua tragedie care i-a lovit o data cu ciclonul Katrina. Situatia critica din Irak, esecul de a-l captura pe Ossama ben Laden si cele peste 10.000 de victime ale furiei naturii fac comemorarea din acest an mai neagra decat toate celelalte.

Aproape 3.000 de oameni si-au pierdut viata in atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. O parte din ei in Manhattan, inima New Yorkului, in Turnurile Gemene. Unii, pe o campie din Pennsylvania, cand cativa calatori americani curajosi si-au sacrificat vietile pentru a strica planul teroristilor, preluand comanda avionului si trimitandu-l la pamant. Nici acum nu se stie cu precizie care era tinta avionului. Poate Casa Alba, poate Capitoliul, vizitat de sute si sute de turisti zilnic. Unii americani se indreptau de-a lungul raului Potomac in Arlington spre cladirea Pentagonului, care a fost lovita chiar in mijloc si unde urmeaza acum sa se construiasca un memorial al durerii. Pentagon memorial. In atentatul de la 11 septembrie 2001, Statele Unite ale Americii au suferit, pe propriul teritoriu, singura si cea mai mare pierdere de vieti omenesti provocata de atacul dusmanului. Teroristii.

RAPORT FINAL. Ca o consecinta, dar si absoluta necesitate, in noiembrie 2002, Congresul Statelor Unite si presedintele George W. Bush au stabilit prin lege Comisia Nationala a Atacurilor Teroriste asupra Statelor Unite, cunoscuta mai bine americanilor, si nu numai, sub denumirea de "9/11 Commission".

Raportul final al comisiei a vazut "lumina" tiparului anul trecut, publicat in doua volume. Primul, intitulat chiar "9/11 Commission Report", contine nu mai putin de 567 de pagini, inclusiv notele explicative si anexe. Volumul prezinta varianta narativa a unei fractiuni din raportul final, cat si recomandari concluzionate din analiza datelor, adresate presedintelui Statelor Unite, Congresului american, dar si populatiei. Zece comisionari, cinci republicani si cinci democrati, desemnati de lideri alesi prin vot, si-au unit puterile si cunostintele pentru a intocmi acest raport.

"Ne-am adunat fortele impreuna pentru un scop comun pentru ca poporul american l-a cerut. Septembrie, 11, 2001 a fost o zi de soc si suferinta fara precedent in istoria Statelor Unite. Natiunea nu a fost pregatita pentru un astfel de soc. Cum s-a intamplat acest lucru si cum putem evita ca o astfel de tragedie sa nu se mai intample?", se intreaba in scris membrii comisiei in prefata raportului. Pentru a raspunde acestor intrebari, Congresul si presedintele Statelor Unite au creat Comisia Nationala a Atacurilor Teroriste de la 11 septembrie 2001 prin Legea 107-306 de la 27 noiembrie 2002.

RUINE. Simboluri americane prabusite

MISIUNE GREA. Pentru membrii comisiei a fost o misiune imensa ca responsabilitate si volum de munca. Pentru a-si indeplini mandatul, ei au analizat peste 2,5 milioane de pagini de documente. Au intervievat mai mult de 1.200 de persoane din zece tari, inclusiv oficiali din prezentul si precedentul guvern care au avut responsabilitati in domeniile cercetate de comisionari. "Scopul nostru NU a fost sa identificam vinovatii atentatului. Scopul nostru s-a concretizat in a stabili cu precizie circumstantele care au favorizat acest atentat, de a extrage invataturile si de a ne corecta", mai spun membrii comisiei. Raportul este insa doar un scurt sumar a ceea ce au concluzionat si prezinta doar o fractiune din sursele pe care le-au exploatat. De asemenea, spun membrii comisiei, informatii noi vor iesi la suprafata pentru o buna perioada de timp de acum inainte. Inca mai sunt secrete, lucruri pe care ei nu au putut sa le afle din cauza volumului foarte mare de munca. "Speram ca prin acest raport sa-i incurajam pe americani sa studieze, sa reflecteze si sa actioneze."

INAMIC PROFESIONIST. Din munca lor de cercetare, membrii comisiei spun ca au invatat. Despre un inamic mai mult decat profesionist. Un inamic inarmat cu multa rabdare, disciplinat si letal. De partea cealalta, au invatat despre faptul ca institutiile americane insarcinate cu protectia granitelor, aviatia civila si securitatea nationala nu au inteles cat de grava este amenintarea acestui dusman al natiunii. Au mai invatat cat de periculoasa este lipsa de comunicare dintre guvern si serviciile de informatii interne si externe. Despre lipsa de comunicare si coordonare intre serviciile secrete. "Speram ca pierderile enorme pe care le-am enumerat in acest raport sa creeze ceva pozitiv - o America mai in siguranta, mai puternica si mai inteleapta." Cu toate aceste sperante, enuntate public anul trecut, America mai are multe de invatat. Au spus-o americanii. Cei care au cazut victime unui atac al naturii. Un atac anuntat si prea bine stiut. Katrina. Evident, guvernul american nu este pregatit sa actioneze pentru a-si salva poporul dintr-un astfel de "atentat". A intarziat mai mult decat pardonabil. Intarzierea a determinat pierderi de vieti omenesti si extinderea unui haos care a provocat panica si disperare in New Orleans. Oficialii au esuat in acest caz la toate nivelurile: local, statal, guvernamental. "Daca un atac al naturii a surprins guvernul nepregatit, atunci ce se va face guvernul in cazul unui atac cu bomba nucleara?", era intrebarea adresata cu disperare de un sinistrat.

VINOVATIE. Al doilea raport prezinta exclusiv modul in care au reusit sa calatoreasca teroristii in Statele Unite. "Cei 19 teroristi care au deturnat avioanele au trecut, inainte de atacul de la 11 septembrie, prin 68 puncte de securitate la granita. In total, ei au avut 43 de contacte directe cu autoritatile din cadrul Departamentului imigratie. Nici unul dintre acestia nu i-a suspectat de faptul ca sunt activisti al-Qaeda." Americanii vorbesc despre cat de vinovati s-au simtit si se vor simti acesti oficiali si-i compatimesc. Despre cat de greu atarna pe umerii lor o parte din responsabilitatea celui mai infricosator si dureros atentat petrecut pe teritoriul Statelor Unite.

Membrii al-Qaeda aflati la nivel de conducere superior erau experti in falsificarea documentelor. Asadar, intrarea teroristilor in Statele Unite a reprezentat incununarea cu succes a ani intregi de practica si experienta in penetrarea granitelor internationale. Atacul de la 11 septembrie a fost conspiratia a 26 de teroristi care au intrat in Statele Unite pentru a indeplini o misiune suicida. Intre ei, 18 din Arabia Saudita, doi din Emiratele Arabe, unul din Egipt, un libanez, un marocan, un pakistanez si doi din Yemen. Primul dintre ei a inceput munca de obtinere a vizelor pentru SUA cu doi ani si cinci luni inainte de atentat. De neinteles este faptul ca doi dintre teroristi erau cunoscuti serviciilor de informatii americane ca facand parte din al-Qaeda inca de la inceputul anilor 2000. Scuza gasita e ca informatiile biografice ale acestora nu erau total cunoscute si comunicate autoritatilor de la granita.

CONSPIRATIE. Planurile teroristilor erau, sau puteau fi, cunoscute de catre autoritatile americane inca de la inceputul anilor 2000. Cei 19 teroristi care au deturnat avioanele au folosit 364 de nume false in dreptul lor, inclusiv derivate din numele lor din documentele reale. Acestea sunt doar cateva din detaliile prezentate in raportul final al comisiei. Raport care a fost tradus in peste 30 de limbi pana acum. Interesul lumii asupra teroristilor si frica fata de neprevazutul extremismului musulman sunt in continua crestere. Razboiul impotriva teroristilor a inceput in dimineata zilei de 11 septembrie 2001. Invingatorul va avea destula putere, incat sa decida soarta lumii si a civilizatiei umane.

SUFERINTA


"Ne-am adunat fortele impreuna pentru un scop comun pentru ca poporul american l-a cerut. Septembrie, 11, 2001 a fost o zi de soc si suferinta fara precedent in istoria Statelor Unite"
Raportul "Comisiei 9/11"

NEPUTINTA


"America mai are multe de invatat. Au spus-o americanii. Cei care au cazut victime naturii. Un atac anuntat si prea bine stiut: Katrina. Evident, guvernul american nu este pregatit sa actioneze"
Raportul "Comisiei 9/11"
×