x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comey: Trump este „inapt moral să fie președinte”

Comey: Trump este „inapt moral să fie președinte”

de Şerban Mihăilă    |    17 Apr 2018   •   13:10
Comey: Trump este „inapt moral să fie președinte”
Sursa foto: Elise Amendola/AP

În primul său interviu televizat important de când a fost concediat de șeful Casei Albe, anul trecut, fostul director al FBI, James Comey, a declarat că președintele Donald Trump minte constant și, foarte probabil, a obstrucționat Justiția. De cealaltă parte, liderul american nu s-a lăsat mai prejos și l-a descris pe Comey drept „neinteligent”, „cel mai prost” director din istoria FBI și „un bulgăre de noroi”. Mai mult, Trump l-a amenințat pe Comey cu închisoarea.

Donald Trump este „inapt moral” să conducă Statele Unite, a spus Comey, în interviul difuzat duminică  seară de postul de televiziune „ABC”. „Nu cred în poveştile potrivit cărora el ar avea o deficiență mintală sau s-ar afla în primele faze ale demenţei”, a spus Comey. „Nu cred că este inapt medical. Cred că este inapt moral să fie preşedinte”, a adăugat el. „Cineva (...) care vorbeşte despre şi tratează femeile ca pe nişte bucăţi de carne, care minte constant despre chestiuni mari şi mici şi insistă ca poporul american să îl creadă nu este potrivit să fie preşedinte al SUA, din considerente morale", a afirmat Comey, precizând că Trump provoacă „daune imense” normelor instituționale și culturale. James Comey a mai avertizat că, dacă Trump încearcă să-l demită pe procurorul special Robert Mueller, cel care anchetează amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, SUA vor consemna „cel mai grav atac asupra statului de drept”. În același context, Comey a apreciat că „este posibil” ca ruşii să dețină informaţii compromiţătoare despre liderul american. Potrivit lui Comey, Trump i-ar fi cerut acestuia să-i fie loial şi ar fi  exercitat presiuni asupra lui pentru a abandona o anchetă care-l viza pe Michael Flynn, fost consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui. Flynn a recunoscut că a minţit FBI, iar în prezent cooperează cu echipa lui Robert Mueller. Întrebat dacă „Trump a obstrucţionat justiţia”, fostul director FBI a răspuns: „Posibil. Există cu siguranţă o dovadă de obstrucţionare a justiţiei”.

Trump tună și fulgeră

Interviul a fost realizat cu două zile înaintea apariției cărții intitulate „A Higher Loyalty: Truth, Lies and Leadership”, în care fostul şef al FBI îl critică dur pe preşedintele american, în 300 de pagini.  Cu câteva ore înaintea apariției lui Comey la „ABC”, Trump a dezlănțuit o furtună de mesaje pe Twitter, în care l-a descris pe Comey drept „neinteligent”, „fals și mincinos”, „cel mai prost” director din istoria FBI și „un bulgăre de noroi”. Mai mult, Trump l-a amenințat pe fostul director al FBI cu închisoarea.

„Problema cu acest preşedinte este că el îi murdăreşte pe toți cei care sunt în jurul lui. Întrebarea e ce nivel de murdărire te face până la urmă inapt să-ţi atingi obiectivul de a proteja ţara”.

James Comey

Trump l-a demis pe Comey în 2017. Liderul de la Casa Albă l-a acuzat pe acesta, între altele, de modul în care FBI desfășura ancheta în privința suspiciunilor de înţelegere secretă între echipa lui Trump şi Moscova, în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2016.

 

 

×
Subiecte în articol: James Comey donald trump