x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisarul european pentru Sănătate:” Riscul ca epidemia Ebola să ajungă în Europa este redus”

Comisarul european pentru Sănătate:” Riscul ca epidemia Ebola să ajungă în Europa este redus”

de Istvan Deak    |    04 Sep 2014   •   18:00
Comisarul european pentru Sănătate:” Riscul ca epidemia Ebola să ajungă în Europa este redus”

Parlamentul European este în căutare de soluţii pentru combaterea epidemiei de Ebola care afectează Africa Occidentală.
Epidemia de Ebola care afectează Africa Occidentală a făcut peste 1.900 de morţi din 3.500 de cazuri confirmate, a anunţat miercuri la Washington directorul general al OMS, Margaret Chan.

Cifre şocante
Această cifră marchează o accelerare puternică a mortalităţii, dat fiind că săptămâna trecută OMS a anunţat 1.552 de decese din 3.069 de cazuri confirmate. Numărul de morţi din această epidemie fără precedent de la apariţia virusului în 1976 depăşeşte astfel totalitatea deceselor din toate episoadele de criză precedente.
Ţările cele mai afectate sunt Liberia, Sierra Leone şi Guineea. Nigeria este afectată în mai mică măsură, iar în Senegal a fost raportat un prim caz, fiind vorba despre un locuitor din Guineea care a trecut frontiera în acest stat.
Uniunea Europeană are o “obligaţie morală” de a ajuta ţările afectate de a controla epidemia, a declarat comisarul pentru Sănătate, Tonio Borg, miercuri, în cadrul unui schimb de opinii cu membrii comisiei pentru Sănătate privind criza Ebola în vestul Africii. Deputaţii europeni au subliniat că trebuie făcute mai multe eforturi pentru a ajuta, arătându-se îngrijoraţi de limitele bugetului. “Riscul ca această boală să ajungă în Europa este redus”, a spus comisarul Borg. Europa este pregătită şi trebuie să rămână în alertă, a adăugat el.

Resurse limitate
Ajutarea ţărilor afectate este esenţială, altfel “vom avea o catastrofă masivă”, consideră eurodeputatul Peter Liese (PPE, Germania). “Europa trebuie să ajute, de aceea avem nevoie de bani”, a completat Matthias Groote (S&D, Germania). Politicianul german a adăugat că bugetul este limitat şi a făcut apel la UE pentru găsirea de noi fonduri. Borg a anunţat că se estimează creşterea fondurilor de către Comisie. UE a alocat deja 11,9 milioane de euro ajutorului umanitar şi combaterii epidemiei din martie 2014.

Finanţarea cercetării
O parte dintre deputaţii europeni au subliniat necesitatea sprijinirii financiare a cercetării necomerciale. Menţionând cercetarea privind un vaccin împotriva Ebola, care se derulează în momentul de faţă la Universitatea Oxford, Catherine Bearder (ALDE, Regatul Unit) a amintit că aceasta este posibilă “graţie faptului că institutul a primit fonduri de la UE”.

Interzicerea zborurilor?
Comisarul Tonio Borg a spus că o interdicţie a zborurilor ar putea agrava problema, deoarece asistenţa umanitară şi personalul nu pot ajunge în zonele afectate. “Dorim să izolăm boala, nu ţările”, a încheiat el. Epidemia Ebola din vestul Africii este cea mai importantă în ceea ce priveşte numărul de persoane infectate, decese şi acoperire geografică. Până la 26 august 2014, aceasta a cauzat 1552 de decese, peste 3.000 de oameni fiind infectaţi.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a întocmit o listă cuprinzând opt tratamente experimentale şi două vaccinuri împotriva Ebola şi a înaintat-o unui grup de 200 de experţi reuniţi joi la Geneva, experţi care trebuie să se pronunţe asupra celei mai eficiente metode de luptă împotriva acestei maladii, informează AFP.

Nu vor fi disponibile vaccinuri înainte de finele anului

Însă “chiar dacă au fost luate măsuri excepţionale pentru a accelera derularea testelor clinice, noile tratamente şi noile vaccinuri nu vor fi disponibile înainte de sfârşitul anului 2014”, conform unui document OMS în care se mai precizează că, în mod normal, faza de testare clinică pentru astfel de tratamente ar putea dura până la 10 ani.
Cei 200 de experţi, reuniţi în spatele uşilor închise într-un hotel din apropierea aeroportului din Geneva, trebuie să analizeze “posibilităţile de producere şi utilizare a acestor tratamente” experimentale.
Această reuniune vizează de asemenea “informarea autorităţilor naţionale competente cu privire la situaţia produselor care ar putea fi utilizate şi favorizarea contactelor dintre ţările atinse de epidemie şi producători”.

Reuniune de urgenţă
Uniunea Africană a anunţat că se va reuni de urgenţă luni pentru a elabora o strategie la nivelul continentului african privind epidemia de Ebola care se extinde în Africa de Vest, relatează joi AFP.
Consiliul executiv al UA a precizat, potrivit unui comunicat difuzat miercuri seara, că reuniunea ce va avea loc la sediul organizaţiei din Addis Abeba va examina de asemenea măsurile de suspendare a zborurilor, închiderea porturilor şi graniţelor şi “stigmatizarea ţărilor afectate şi a cetăţenilor acestora”. “Reuniunea răspunde necesităţii de a avea o viziune comună privind epidemia de Ebola şi de a adopta o abordare colectivă la nivelul continentului care să ţină cont de impactul socio-politic şi economic” al bolii, se arată în comunicat.
Organizaţia panafricană a menţionat în special că unele ţări membre sunt preocupate de închiderea graniţelor şi de suspendarea unor servicii aeriene decise de alte ţări africane, măsuri care ar putea “în cele din urmă să amplifice problemele” deja cauzate de Ebola.


×
Subiecte în articol: epidemie ebola