x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană a avansat procedura de blocare a fondurilor UE pentru Ungaria. Budapesta dă replica

Comisia Europeană a avansat procedura de blocare a fondurilor UE pentru Ungaria. Budapesta dă replica

12 Apr 2022   •   17:20
Comisia Europeană a avansat procedura de blocare a fondurilor UE pentru Ungaria. Budapesta dă replica
Sursa foto: a1

Administrația de la Budapesta va fi fidelă electoratului său și nu împărtășește preocuparea Bruxelles-ului cu privire la deteriorarea statului de drept, spune ministrul Justiției, Judit Varga, citată de EFE.

La Consiliul Afaceri Generale de la Luxemburg se dezbate, în aceste zile, statul de drept din Ungaria și din alte 4 țări UE.

Însă Judit Varga amintește că la ultimele alegeri legislative, care au avut loc în urmă cu două săptămâni, a câștigat tot premierul Viktor Orban, în pofida criticilor constante ale conducerii UE la adresa Ungariei. 

"Alegătorii unguri văd îngrijorările Bruxelles-ului dar nu le împărtășesc. Ungaria este mereu deschisă la orice fel de dialog european în spiritul respectului reciproc şi fără focalizări partizane. Putem suporta criticile şi răspundem îngrijorărilor, dar respingem standardele duble şi stigmatizarea", a spus aceasta. 

Guvernul de la Budapesta nu vrea să se supună politicilor comunitare cu privire la respectarea valorilor europene, a drepturilor minorităților și societății civile. 

Comisia Europeană a anunțat că a avansat în procedura de blocare a fondurilor UE pentru Ungaria din cauza încălcărilor statului de drept. 

Dar Judit Varga a replicat că nu a primit notificare oficială iar Ungaria nu încalcă regulile de cheltuire a fondurilor europene deoarece nu le-a primit.

Curtea de Justiție a UE (CJUE) a decis că normele comunitare care se aplică bugetului UE și fondurilor de relansare economică după pandemia de COVID-19 sunt legale, respingând astfel recursurile Ungariei și Poloniei. 

 

×
Subiecte în articol: Ungaria ue statul de drept