x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană atenționează din nou Ungaria cu privire la statul de drept. Răspunsul Budapestei

Comisia Europeană atenționează din nou Ungaria cu privire la statul de drept. Răspunsul Budapestei

24 Mai 2022   •   10:48
Comisia Europeană atenționează din nou Ungaria cu privire la statul de drept. Răspunsul Budapestei

Executivul comunitar atrage din nou atenția Ungariei cu privire la situația statului de drept, în cadrul unei reuniuni ai șefilor diplomațiilor europene acuzând că autoritate de reglementare a mass-media din această țară nu este indedpendentă și atrăgând atenția asupra utilizării programului spion Pegasus, scrie AFP.

Parlamentul European a lansat o procedură împotriva Ungariei în 2018 care vizează riscurile de încălcare gravă a valorilor europene iar acum a fost audiat din nou ministrul ungar de Externe.

"În numele Comisiei, nu vedem niciun progres; dimpotrivă, au existat chiar noi deteriorări", a spus comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, care a făcut referire la legea  din Ungaria care interzice discuţiile cu minorii despre "schimbarea de sex şi homosexualitate", denunţând caracterul discriminatoriu faţă de comunitatea LGBT.

Totodată, CE este preocupată și de "chestiunea independenţei autorităţii de reglementare a mass-media ai cărei membri" au fost numiţi de partidul de guvernământ Fidesz şi care a refuzat să reînnoiască licenţa de emisie a postului de radio independent Klubradio.

Comisarul european a făcut referire și la "probleme cu privire la independenţa justiţiei sau la utilizarea programelor spion precum Pegasus de către autorităţile ungare".

"Evaluarea noastră este aceea că situaţia nu este bună în Ungaria", a afirmat și vicepreşedinta Comisiei Europene responsabilă cu valori şi transparenţă, Vera Jourova.

Răspunsul Ungariei

Șefa diplomației ungare, Judit Varga, a spus însă că poporil și-a exprimat prin votul său "sprijinul pentru politica europeană a guvernului ungar" şi a denunţat "presiunea politică" exercitată de UE.

Ea explicat și blocarea de către Ungaria a adoptării celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE privind un embargo petrolier împotriva Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei."Fiind o ţară fără ieşire la mare, este esenţial să fie garantată continuarea aprovizionării şi a securităţii cu energie a Ungariei. Aşa că aşteptăm mai întâi o nouă propunere şi apoi putem merge mai departe.Suntem în discuţii cu Comisia".

Ungaria depinde de petrolul adus din Rusia prin conducta Drujba.

 

×
Subiecte în articol: Ungaria Comisia Europeana