Observatorii militari ai OSCE, care efectuau o inspecţie în zona de est a Ucrainei şi care au fost reţinuţi de separatişti, trebuie eliberaţi imediat, a declarat marţi Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt al Comisiei Europene.
'Condamnăm reţinerea, vinerea trecută, a observatorilor militari ai OSCE de către separatişti înarmaţi. Sunt persoane deţinute ilegal de grupuri înarmate din estul Ucrainei şi aceste persoane trebuie eliberate imediat. Aceasta este poziţia cât de poate de clară a Uniunii Europene', a afirmat Maja Kocijancic în conferinţa cotidiană de presă a Comisiei Europene.
La rândul său, Pia Ahrenkilde Hansen, purtătoare de cuvânt a CE, a făcut încă o dată apel către Rusia în ceea ce priveşte respectarea acordului de la Geneva. 'Noi continuăm să facem apel către Rusia pentru respectarea acordului de la Geneva, aşa cum încă o dată a făcut-o d-na Catherine Asthon', şefa diplomaţiei europene, a subliniat Pia Hansen.
În ceea ce priveşte o a treia etapă de sancţiuni împotriva Moscovei, cele două reprezentate ale CE au reafirmat că există posibilitatea unor astfel sancţiuni de nivel trei, care ar veni în completarea celor suplimentare de nivel doi, care tocmai au fost convenite. 'Noi ne continuăm activitatea pregătitoare cu privire la anumite sancţiuni ţintite posibile, aşa cum a cerut-o şi Consiliul European şi în condiţiile prevăzute de Consiliul European. Activitatea este avansată, suntem în curs de a finaliza activitatea pregătitoare pe marginea unei decizii care, până la urmă, va trebui luată de statele membre în urma feedback-ului pe care aceleaşi state membre ni-l vor pune la dispoziţie. (...) Situaţia este suficient de instabilă şi apar noi evoluţii neprevăzute de la o zi la alta', au afirmat reprezentantele CE, potrivit Agerpres.
'Aceste măsuri restrictive sunt adoptate cu unanimitate de statele membre, sunt implementate de statele membre şi apoi punerea în aplicare a acestora ţine de statele membre. Nu poate face Comisia o evaluare. Ele intră in vigoare odată cu publicarea în Jurnalul Oficial. Trebuie să fie puse in aplicare. (...) Impactul acestor decizii se află în centrul discuţiilor pe care Comisia Europeană le poartă cu statele membre. Este vorba despre decizii de politică externă. (...) Statele europene fac rapoarte pentru Bruxelles în ceea ce priveşte implementarea sancţiunilor, dar aceste rapoarte sunt confidenţiale', a adăugat Maja Kocijancic.
În opinia acesteia, sancţiunile extinse adoptate luni sunt eficiente.'E clar că suntem îngrijoraţi în mare măsură în ceea ce priveşte înrăutăţirea situaţiei, mai ales în estul Ucrainei. Am adoptat această listă de măsuri tocmai pentru a încerca să redresăm situaţia şi criza şi e clar că ne referim la ţările noastre şi obiectivul nostru vizează o soluţie la criza actuală şi continuăm în această direcţie', a adăugat Maja Kocijancic.
Întrebată dacă va exista un pachet de măsuri avut în vedere pentru peninsula Crimeea, Maja Kocijancic a arătat că finalizarea unor astfel de măsuri va fi realizată în zilele următoare. 'Activitatea pregătitoare este în curs. Ne ocupăm de toată această activitate, pe care am întreprins-o în urma ultimului Consiliu European, cu privire la consecinţele juridice ale anexării Crimeii şi pe marginea propunerilor pe care intenţionăm să le facem cu privire la restricţiile financiare şi economice care vizează peninsula Crimeea şi care urmează să fie puse în aplicare cât mai curând. Am împărtăşit statelor membre ideile noastre iniţiale, suntem in curs de a ne consulta cu acestea', a mai declarat purtătoarea de cuvânt, precizând că alte informaţii vor fi făcute publice la momentul respectiv.