x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană propune eliminarea stampilei apostilă şi a altor cerinţe administrative considerare prea birocratice

Comisia Europeană propune eliminarea stampilei apostilă şi a altor cerinţe administrative considerare prea birocratice

24 Apr 2013   •   18:48

Comisia Europeană propune reducerea birocraţiei pentru cetăţeni şi întreprinderi, eliminând rutina birocratică de aprobare, necesară în prezent pentru recunoaşterea autenticităţii, în alt stat membru al UE, a documentelor oficiale precum certificatul de naştere.

În prezent, cetăţenii care se mută într-un alt stat membru trebuie să consacre mult timp şi să cheltuiască mulţi bani pentru a demonstra că documentele lor oficiale (de exemplu certificatul de naştere sau certificatul de căsătorie) eliberate de statul membru de origine sunt autentice.
Pentru aceasta este nevoie de certificatul „apostilă” care este utilizat de autorităţile publice în alte state ca dovadă a faptului că documentele oficiale sau semnăturile funcţionarilor naţionali de pe documente sunt veritabile.
Sunt afectate, de asemenea, întreprinderile care desfăşoară activitate transfrontalieră în cadrul UE, pe piaţa unică a UE. Aşadar, Comisia Europeană a propus eliminarea ştampilei apostilă şi a unei serii de cerinţe administrative obscure pentru legalizarea documentelor oficiale ale persoanelor care locuiesc şi lucrează în alte state membre.

×