x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană propune noi sancţiuni împotriva Rusiei

Comisia Europeană propune noi sancţiuni împotriva Rusiei

15 Iul 2022   •   17:51
Comisia Europeană propune noi sancţiuni împotriva Rusiei
Sursa foto: Hepta

Comisia Europeană a formulat, vineri, o propunere în sensul consolidării regimului de sancţiuni împotriva Rusiei, fiind dispuse şi măsuri suplimentare care vizează importurile de aur şi sectorul tehnologic.

Comisia Europeană a adoptat o propunere formulată împreună cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate în sensul unui nou set de măsuri pentru menţinerea şi consolidarea eficienţei celor şase pachete de sancţiuni ample şi fără precedent impuse de Uniunea Europeană Rusiei. "Setul de măsuri de astăzi, pentru menţinere şi aliniere, clarifică o serie de prevederi în sensul intensificării certitudinii juridice pentru operatori şi pentru aplicarea de către statele membre. Este vorba de avansarea alinierii sancţiunilor UE la cele aplicate de aliaţii şi partenerii noştri, în special cei din Grupul G7. Foarte important este faptul că setul de măsuri reafirmă poziţia determinată a Comisiei Europene de a proteja securitatea alimentară în întreaga lume", anunţă instituţia, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă cu aceeaşi intensitate. Prin urmare, propunem astăzi înăsprirea sancţiunilor cu efecte grele împotriva Kremlinului, aplicarea lor mai eficientă şi prelungirea până în ianuarie 2023. Moscova trebuie să suporte în continuare un preţ mare pentru agresiunea sa", afirmă Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

"Sancţiunile UE sunt dure şi au efecte dureroase. Continuăm să îi vizăm pe apropiaţii lui Putin şi ai Kremlinului. Măsurile de astăzi reflectă abordarea noastră coordonată cu partenerii noştri, inclusiv cu Grupul G7. În plus faţă de aceste măsuri, voi prezenta Consiliului introducerea pe lista sancţiunilor a unor persoane şi entităţi suplimentare, pentru blocarea activelor şi limitarea deplasărilor", a afirmat, la rândul său, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Noile măsuri conţin interdicţii suplimentare pentru importurile de aur rusesc şi intensificarea controlului privind importurile de tehnologii avansate şi de uz dual. De asemenea, vor fi înăsprite criteriile de aplicare a măsurilor de blocare a activelor.

Comisia Europeană subliniază că sancţiunile UE nu vizează în niciun fel comerţul cu produse agricole între Rusia şi naţiuni terţe. Textul propus clarifică scopurile unora dintre sancţiunile economice.

Propunerile Comisiei Europene au nevoie de aprobarea Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene pentru a intra în vigoare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Comisia Europeană