x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Compania aeriană poloneză LOT cere să fie declarată victimă a unei infracțiuni în cazul 737 MAX

Compania aeriană poloneză LOT cere să fie declarată victimă a unei infracțiuni în cazul 737 MAX

29 Oct 2022   •   16:01
Compania aeriană poloneză LOT cere să fie declarată victimă a unei infracțiuni în cazul 737 MAX
Sursa foto: Hepta

Compania aeriană națională poloneză LOT a cerut unui judecător american să o declare victimă a unei infracțiuni în cazul avionului Boeing 737 MAX, o măsură care ar putea face compania eligibilă pentru compensații semnificative, scrie Reuters.

Judecătorul districtual american Reed O'Connor din Texas a decis săptămâna trecută că persoanele decedate în două accidente de Boeing 737 MAX sunt, din punct de vedere legal, "victime ale infracțiunilor". El va stabili ce căi de atac ar trebui să fie impuse.

LOT a susținut că ar trebui să aibă aceleași drepturi în acest caz ca și familiile victimelor. LOT a declarat că a înregistrat pagube de cel puțin 250 de milioane de dolari legate de cele 14 aeronave 737 MAX pe care le deținea și le închiria la momentul eșecului.

Avioanele 737 MAX de la Boeing au fost consemnate la sol la nivel mondial în martie 2019 pentru 20 de luni, după ce două accidente fatale în Indonezia și Etiopia au ucis 346 de persoane.

Departamentul de Justiție a ajuns în 2021 la un acord de amânare a urmăririi penale cu Boeing în legătură cu o acuzație de conspirație de fraudă legată de proiectarea defectuoasă a avionului. Acordul a inclus o amendă de 243,6 milioane de dolari, compensații pentru companiile aeriene de 1,77 miliarde de dolari și un fond de 500 de milioane de dolari pentru victimele accidentelor.

În decembrie, unele rude ale victimelor au susținut că Departamentul de Justiție le-a încălcat drepturile atunci când a încheiat acest acord cu Boeing și i-au cerut lui O'Connor să anuleze imunitatea Boeing față de urmărirea penală.

LOT a cerut, de asemenea, instanței să ceară ca acordul de amânare a urmăririi penale încheiat de Justiție cu Boeing să fie redeschis pentru "a crește suma pe care Boeing trebuie să o plătească clienților săi".

Boeing nu a comentat imediat.

LOT a cerut anterior despăgubiri de la Boeing, dar Boeing a refuzat. LOT a dat în judecată Boeing la sfârșitul anului 2021, iar cazul este în curs de soluționare. LOT a declarat că fondurile pentru compensații pentru companiile aeriene nu au fost disponibile pentru firmele străine.

Accidentele au costat Boeing mai mult de 20 de miliarde de dolari și au generat reforme în ceea ce privește certificarea avioanelor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Boeing 737 MAX