x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Complot dejucat in Germania

Complot dejucat in Germania

de Anca Aldea    |    06 Sep 2007   •   00:00
Complot dejucat in Germania
Sursa foto: THOMAS LOHNES/

Poliţia germană a arestat trei terorişti despre care se presupunea că pregăteau atentate asupra mai multor locuri frecventate de cetăţeni americani. Suspecţii fuseseră daţi in urmărire de mai multe luni.

Autorităţile germane au anunţat ieri arestarea in landul Rinul de Nord-Westphalia a trei suspecţi islamişti, care ar fi complotat in vederea realizării mai multor atacuri teroriste in Aeroportul Internaţional din Frankfurt, unul dintre cele mai mari şi mai frecventate din Europa, precum şi in vecinătatea bazei militare americane de la Ramstein, situată nu departe de aeroportul sus-amintit. Au existat chiar informaţii că teroriştii plănuiau să arunce in aer locuri in care aveau acces civili americani, ca de exemplu baruri şi restaurante.


LUNI DE URMĂRIRE. Arestarea a survenit după mai multe luni de ţinere sub urmărire, scrie Der Spiegel. Anchetatorii au observat o schimbare in viaţa celor trei bărbaţi. Marţi, suspecţii şi-au părăsit locuinţa şi au transportat mai multe recipiente cu substanţe chimice dintr-un depozit in altul, făcăndu-i pe anchetatori să creadă că s-a trecut la altă etapă a planului lor diabolic. Potrivit ediţiei online a publicaţiei Der Spiegel, in arestare a fost implicată unitatea de elită GSG9 şi au existat chiar mărturii că s-au tras mai multe focuri de armă.

Deşi substanţele pe care le aveau in posesie cei trei suspecţi - 680 de kilograme de peroxid de hidrogen - ar fi putut fi folosite la construirea unei bombe, poliţia germană crede că această ipoteză ar trebui verificată şi şi-a manifestat disponibilitatea de a testa substanţele chimice capturate, scrie Der Spiegel.


PREGĂTIŢI IN PAKISTAN.
Autorităţile germane au declarat ulterior că cei trei bărbaţi ar fi fost pregătiţi in tabere din Pakistan. Despre identitatea lor nu s-a spus iniţial nimic oficial. Der Spiegel a publicat insă numele a trei bărbaţi care se aflau la adresa la care au fost arestaţi suspecţii - Daniel S. şi Fritz G, cetăţeni germani convertiţi la islamism, şi Adem Y., despre care se presupune că are cetăţenie turcă.


Ingrijorare

Vestea arestării a trei suspecţi de terorism intr-o ţară aflată in coaliţia mondială condusă de Statele Unite şi intr-un moment delicat pentru omenire - mai sunt căteva zile pănă la 11 septembrie, ziua care a schimbat lumea - a fost primită cu ingrijorare in Europa. Mai ales că la 11 septembrie se implinesc şase ani de la tragicele atacuri teroriste din New York şi Washington, unde şi-au pierdut viaţa cel puţin 3.000 de oameni. Apriori acţiunii de capturare a suspecţilor de terorism, autorităţile germane şi americane au luat măsuri suplimentare de securitate pe teritoriul Germaniei. In colimator a intrat şi baza de la Ramstein, unul dintre pilonii de rezistenţă ai armatei americane şi ai forţelor NATO.

×
Subiecte în articol: externe