x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Complotul anti-Morales în care un român a fost ucis, "un circ montat de Guvern"

Complotul anti-Morales în care un român a fost ucis, "un circ montat de Guvern"

28 Sep 2009   •   00:00

Ancheta privind presupusul complot împotriva preşedintelui bolivian, în urma căruia a fost ucis un cetăţean român, a luat o nouă turnură prin apariţia unor fotografii înfăţişând una dintre cele trei victime împreună cu fostul şef al unităţii de poliţie care le-a împuşcat, a relatat Irish Times în ediţia online.



Este vorba despre trei fotografii care îl prezintă pe căpitanul Walter Andrade, fostul comandant al Unităţii Tactice pentru Gestionarea Crizelor (UTARC) din cadrul Poliţiei boliviene, alături de cetăţeanul ungaro-croato-bolivian Eduardo Rozsa Flores, împuşcat mortal alături de cetăţeanul româno-ungar Arpad Magyarosi şi de irlandezul Michael Dwyer. Imaginile, datate ianuarie 2007, au fost trimise de un anonim cotidianului La Razon, care le-a publicat recent.

Irish Times aminteşte că Dwyer, Flores şi Magyarosi au fost împuşcaţi mortal în hotelul Las Americas în dimineaţa de 16 aprilie, iar alte două persoane au fost arestate. Potrivit autorităţilor, aceştia ar fi plănuit asasinarea preşedintelui Evo Morales şi au fost ucişi într-o confruntare cu ofiţerii UTARC trimişi să-i aresteze. Dar personalul hotelului nu a constatat semne de confruntare, iar opoziţia susţine că cei trei au fost executaţi în somn.

LA ORDINUL «CEZARULUI»
Procurorii au acuzat reprezentanţi ai opoziţiei şi lideri de organizaţii civice din Santa Cruz că au conspirat cu Eduardo Rozsa Flores. Or, liderii opoziţiei susţin că fotografiile dovedesc faptul că Guvernul este responsabil pentru prezenţa lui Flores în Bolivia. "Această dovadă este evidentă şi stabileşte clar că Guvernul, prin infiltrarea oamenilor săi, l-a adus pe Rozsa (Flores) în Bolivia să construiască un circ roman cu aprobarea «Cezarului» Evo Morales", a declarat presei boliviene senatorul Roger Pinto. Opoziţia insistă că Guvernul a căutat să folosească prezenţa lui Flores în Bolivia pentru a-l incrimina înaintea alegerilor prezidenţiale din decembrie şi că ancheta condusă de procurorul Marcelo Soza a devenit o vânătoare politică. Vineri, Soza a declarat că fotografiile din La Razon nu pot fi acceptate ca dovezi şi a adăugat că nu îl va interoga pe căpitanul Andrade, deoarece nu poate "acorda credibilitate unui lucru care apare într-o manieră anonimă". Totuşi, surse ale Poliţiei au declarat presei locale că Andrade ar fi lucrat sub acoperire cu scopul de se infiltra în grupul lui Flores. (MFM)
    

×
Subiecte în articol: externe