x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comuniştii l-au sacrificat pe Voronin

Comuniştii l-au sacrificat pe Voronin

de Vitalie Calugareanu    |    03 Sep 2009   •   00:00

Comunistul Vladimir Voronin a demisionat din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi este de acord să devină deputat de rând. Liderii coaliţiei de guvernare susţin că demisia lui Voronin va simplifica dialogul cu deputaţii comunişti în vederea alegerii liderului PD, Marian Lupu, în funcţia de şef al statului.

Vladimir Voronin şi-a anunţat demisia din funcţia de şef al statului la o şedinţă a activului Partidului Comuniştilor la care presa nu a avut acces. El a spus că a făcut acest pas "la solicitarea partidului" care ­ a adăugat Voronin, ­ "are nevoie, într-o măsură şi mai mare, de coeziune organizatorică şi politică". (...) "Nu am nici temeiuri etice, nici temeiuri politice pentru a exercita formal această funcţie înaltă de stat. Vreau să fiu pe prima linie a frontului, în Parlament, pentru a obţine o nouă victorie", a conchis liderul comunist.

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană consideră că plecarea de bună voie a lui Voronin din funcţie "deschide poarta" spre un dialog benefic cu deputaţii comunişti în vederea votării unui nou şef de stat propus de coaliţia liberal-democrată. "În interiorul Partidului Comuniştilor există mai multe curente, mai mulţi poli de putere şi mai multe puncte de vedere asupra situaţiei ulterioare din ţară. Eu cred că majoritatea din interiorul PCRM a reuşit să-l determine pe Voronin să nu se agaţe de putere în stilul statelor din Asia Centrală şi este un detaliu care ne oferă foarte mult optimism privind acumularea numărului necesar de voturi pentru alegerea preşedintelui ţării", a menţionat prim-vicepreşedintele Partidului Liberal-Democrat, Alexandru Tănase.

Potrivit lui, Voronin a fost sacrificat tacit de majoritatea comunistă care încearcă să-şi protejeze astfel afacerile. "Partidul Comuniştilor este o corporaţie financiară, politică cu largi ramificaţii inclusiv de ordin criminal. Cred că interesul comuniştilor de a menţine măcar ceva la putere este atât de mare, încât ei sunt gata să-l sacrifice pe bătrânul general Voronin, pentru a putea obţine un respiro. Foarte curând vom asista la o încercare de reconciliere între Partidul Comuniştilor şi majoritatea parlamentară.

Întrebat dacă Alianţa pentru Integrarea Europeană va accepta să cedeze comuniştilor funcţia de procuror general la care râvnesc pentru a tăinui adevărul despre evenimentele din aprilie 2009, Tănase a răspuns că nici o funcţie nu va fi cedată comuniştilor. "Ei îşi doresc această funcţie din mai multe considerente. Adevărat, pentru a ascunde adevărul despre 7 aprilie; pentru a ascunde adevărul despre presupusul killer al lui Iurie Roşca (liderul creştin-democrat - n.n.)...; pentru a ascunde adevărul despre presupusa răpire în 2002 a lui Vlad Cubreacov (vicepreşedinte PPCD).

Dar noi vrem să aflăm multe adevăruri: cine este responsabil de acapararea afacerilor care au avut loc în Republica Moldova? Care este zona de interese economice a lui Oleg Voronin? Cine l-a ucis pe Piotr Dimitrov (fost director adjunct al Departamentului Tehnologii Informaţionale - n.n.)? Sunt o groază de situaţii foarte sensibile pentru fosta guvernare. În acest sens, ei în mod clar vor face tot posibilul ca actualul procuror general să rămână în funcţie. Funcţia de procuror în Republica Moldova nu va mai fi o funcţie politică.

Funcţia de procuror general va fi o funcţie care va avea mai mult o încărcătură procesuală. Dar la o serie de întrebări cum ar fi: ce s-a întâmplat la 7 aprilie 2009 sau afacerile familiei Voronin - sigur, Procuratura trebuie să ofere răspuns societăţii", a menţionat deputatul.

Divergenţele în interiorul PCRM s-au făcut vizibile inclusiv după şedinţa de miercuri a activului partidului. La întrebarea dacă trec sau nu în opoziţie, jurnaliştii au obţinut de la fruntaşii PCRM răspunsuri diferite. Deputatul comunist, Eduard Muşuc, a spus că "PCRM va fi gata şi este gata să fie şi în opoziţie. Adică, nu ne ţinem de putere cu orice preţ". Comunistul Vadim Mişin este, însă, de altă părere: "Noi de bună voie, adică nesiliţi de nimeni, în opoziţie nu vrem şi noi de bună voie în opoziţie nu vom merge".

Oficial, comuniştii îşi menţin o poziţie extrem de rigidă faţă de noua majoritate parlamentară. Activul PCRM a adoptat ieri o rezoluţie în care susţine că "majoritatea liberală din Parlament este un pericol pentru Moldova" şi declară că va continua eforturile de creare a unei coaliţii anticriză de centru-stânga.

×
Subiecte în articol: externe