Comunitatea Moldovenilor din Romania (CMR), cea despre existenta careia am aflat, brusc, dintr-un interviu acordat de presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, se delimiteaza de declaratiile acestuia. CMR a dat asigurari, potrivit Mediafax, ca nu doreste sa se implice in dispute politice care ar putea afecta relatiile dintre Chisinau si Bucuresti.
INTERVIUL. Sambata, presedintele moldovean a acordat un interviu agentiei Moldpres, in care acuza autoritatile de la Bucuresti de intoleranta fata de "minoritatea etnica a
moldovenilor" din Romania, compusă din 10 milioane de persoane, dupa o intalnire cu membri ai CMR care au vizitat Chisinaul.
"In urma evenimentelor ultimelor zile prin care se incearcă politizarea acestei vizite de către anumite grupuri de interese, suntem obligaţi să precizăm că CMR nu se amestecă şi nu se implică in aceste dispute deoarece ar intra in contradicţie cu prevederile statutare şi ne indepărtează de la ideea care a stat la baza acestei entităţi, anume schimbul cultural şi economic intre cele două state", comunică biroul de presă al CMR, intr-un comunicat remis redactiei.
Potrivit comunicatului, CMR are ca scop "apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor romani de origine moldovenească" şi "promovarea elementelor culturale moldoveneşti".
VIZITA. Organizaţia cu sediul la Iaşi oferă detalii despre modul in care s-a derulat vizita in Republica Moldova. "Prima acţiune a CMR a avut drept scop identificarea responsabililor din domeniul cultural şi economic din Republica Moldova care pot sprijini schimburile culturale şi economice dintre cele două ţări. In acest sens, o delegaţie condusă de preşedintele organizaţiei, dr.ing. Claudiu Alexa, s-a intalnit cu preşedintele Comisiei parlamentare pentru Cultură şi Minorităţi, deputatul Victor Stepaniuc, şi au stabilit un
proiect privind organizarea de simpozioane pe teme de cultură şi istorie, mai precis de lămurire a unor aspecte comune ale istoriei Moldovei".
"La iniţiativa deputatului Victor Stepaniuc, delegaţia a fost primită şi de preşedintele Vladimir Voronin, după care, impreună cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, s-a vizitat expoziţia de vinuri - MOLDEXPO Chişinău", continuă comunicatul. La intalnirea cu Vladimir Voronin "s-au stabilit ca obiective (...) editarea in Romania a unor opere reprezentative ale oamenilor de cultură moldoveni, s-a acceptat ideea ca istorici moldoveni să participe in Romania la o dezbatere, alături de istorici romani, pe tema istoriei Moldovei", subliniază CMR.
DELIMITARE. "Dacă anumite grupuri de interese se folosesc de CMR ca instrument politic care să afecteze relaţiile dintre cele două state, suntem obligaţi să luăm decizia, impreună cu toţi membrii fondatori, să declanşăm autodizolvarea CMR. Pentru orice alte informaţii sau declaraţii care apar despre CMR şi liderii acesteia, nu ne asumăm responsabilitatea", incheie organizaţia.
Potrivit Mediafax, cel care a cerut, in decembrie 2006, constituirea Asociaţiei "Comunitatea Moldovenilor din Romania", este Marian Russo, elev in clasa a XII-a la un liceu particular din Iaşi. Acesta activează de patru ani in Partidul Stangii Unite, unde deţine funcţia de vicepreşedinte. Tribunalul Iaşi va judeca, in 5 martie, in şedinţă secretă, recursul făcut la decizia de infiinţare a Asociaţiei "Comunitatea Moldovenilor din Romania" (CMR), transmite corespondentul MEDIAFAX. CMR a fost inregistrată de către Judecătoria Iaşi luna trecută, la cererea lui Marian Russo, insă Parchetul de pe langă Judecătorie a formulat recurs.
"Parchetul a apreciat că anumite prevederi ale statutului şi ale actului constitutiv al asociaţiei incalcă ordinea de drept, conform articolului 40 din Constituţia Romaniei", a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, ştefania Zaharia, purtătorul de cuvint al Parchetului de pe langă Judecătoria Iaşi.
Articolul 40 stipulează, la paragraful 2, că "partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează impotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei Romaniei sunt neconstituţionale".
MEMBRI CMR. Ceilalţi "piloni" ai CMR sunt Claudiu Alexa, consilier local la Huşi din partea PNL şi Lucian Timofticiuc, director al unei publicaţii locale din Vaslui. Timofticiuc a fost cercetat de DNA in 2005, sub suspiciunea de şantaj, in dosarul jurnaliştilor de la "Ziua de Iaşi", publicaţie unde a deţinutfuncţia de director de publicitate.
CMR numără, in prezent, 12 membri fondatori din trei judeţe: Vaslui, Iaşi şi Bacău.
Voronin susţine in interviul citat că această organizaţie nu se poate inregistra ca etnie, alături de alte minorităţi naţionale existente in Romania. "In Romania, din păcate, lista etniilor permise este strict limitată, toate minorităţile naţionale posibile sunt enumerate in legislaţie. Moldovenii nu figurează printre acestea. şi acesta, din cate inţeleg eu, este astăzi principalul obstacol pentru legalizarea moldovenilor şi a culturii lor in Romania. Este vorba despre legalizarea acestui drept pentru o populaţie de circa 10 milioane de persoane, care locuiesc in Moldova romanească", a declarat Voronin. El a adăugat ca "moldovenii din Romania nutresc speranţa că, după aderarea acestei ţări la Uniunea Europeană, problema identităţii etnice va deveni o problemă ce va ţine de exprimarea voinţei cetăţenilor, dar nu o politică impusă de sus".
El si-a exprimat regretul că Moldova a fost divizată şi a criticat decizia recentă a Curţii romane de Apel, care a declarat legitim războiul de eliberare a Basarabiei şi Bucovinei de sub ocupaţia sovietică, achitandu-l parţial pe mareşalul Ion Antonescu. "Istoria nu poate fi supusă revizuirii. Desigur, putem regreta că Moldova a fost candva divizată, că majoritatea moldovenilor au rămas de partea cealaltă a Prutului. Principalul e altceva - in Europa modernă frontierele de stat nu pot şi nu trebuie să fie un obstacol pentru ca oamenii să-şi manifeste propria identitate naţională. Nu noi reabilităm numele unor monştri care au exterminat in anii celui de-al doilea război mondial sute de mii de locuitori paşnici ai Patriei mele", a spus presedintele moldovean.
Voronin a promis celor "10 milioane de moldoveni" din dreapta Prutului că le va acorda prioritate la obţinerea cetăţeniei moldoveneşti.
*Articol publicat exclusiv in editia online