x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conclavul alege un nou Papa

Conclavul alege un nou Papa

18 Apr 2005   •   00:00

Toata lumea urmareste zilele acestea cu atentie hornul Capelei Sixtine, care ar trebui sa vesteasca alegerea unui nou Papa, dupa ce, ieri, la Vatican, s-au reunit cei 115 cardinali electori.



  • de ANA ILIE

  • APEL. Cei 115 cardinali electori si-au inceput saptamana cu o rugaciune pentru inspiratie in alegerea noului Papa
    Cardinalii electori au inceput ieri la Vatican reuniunea ce are ca scop gasirea unui succesor defunctului Papa Ioan Paul al II-lea, inmormantat in urma cu o saptamana. Este vorba despre un proces indelungat, fiind necesar un rastimp destul de mare pentru ca cei 115 cardinali electori sa ajunga la un consens in ceea ce priveste identitatea noului Papa.

    SECRET SI ARHAIC. Totul este pregatit pentru primul conclav al mileniului al III-lea, in urma caruia ar trebui sa fie ales al 265-lea Papa din istoria Bisericii Catolice. Capela Sixtina din Vatican a fost scoasa, in ultimele zile, din circuitul turistic, pentru a fi amenajata ca loc de alegere a noului Papa. Cei 115 cardinali electori, care s-au reunit incepand de ieri dupa-amiaza in Capela Sixtina, vor trebui sa respecte un ritual de vot arhaic si de o mare solemnitate, acelasi folosit si la alegerea anteriorilor 264 de Papi. Cardinalii electori s-au cazat inca de duminica seara in Casa Marta din Vatican, acolo unde vor locui pana la alegerea Papei. Prima zi a saptamanii a inceput la Bazilica "Sfantul Petru", unde cardinalii s-au rugat sa primeasca inspiratia de la Duhul Sfant pentru a face o buna alegere. In cursul dupa-amiezii, cei 115 cardinali s-au indreptat in procesiune spre Aula Binecuvantarilor in Capela Sixtina, unde, conform ritualului, trebuiau sa rosteasca, cu mana pe Evanghelie, formula de juramant "Promit, ma oblig si jur de a respecta tot ce este scris in Constitutia Apostolica a Papei Ioan Paul al II-lea, Universi Dominici Gregis, si de a pastra secretul privitor la alegerea papei". Cardinalii mai jura ca, in cazul in care oricare dintre ei este ales pontif, acesta sa se angajeze cu credinta in ducerea la bun sfarsit a misiunii de pastor al Bisericii Universale.

    VOTUL PROPRIU-ZIS. Dupa juramant se emite ordinul "Extra Omnes" (toti afara), toate persoanele care nu fac parte din Conclav sunt poftite afara din incinta, iar cardinalii electori sunt inchisi in Capela Sixtina, izolati de orice contact cu exteriorul, si incep votul. Pentru a vota, ei completeaza pentru inceput o foaie rectangulara care poarta, in partea superioara, mentiunea "Eligo in Summum Pontificem" (Aleg ca Suveran Pontif). Dupa aceea, cardinalul elector scrie numele candidatului sau in jumatatea inferioara a paginii "cu un scris care sa nu poata fi recunoscut". Cei 115 impaturesc foile, se ridica in ordinea dinainte stabilita si duc buletinele la altar, unde se afla o urna acoperita cu un platou. Apoi pronunta cu voce tare: "Martor imi este Christos, care ma va judeca, ca dau votul celui care, potrivit lui Dumnezeu, cred ca ar trebui ales". Dupa ce toti au votat, o persoana desemnata dinainte agita foarte bine urna pentru a amesteca buletinele de vot, iar apoi o alta le numara. Daca numarul buletinelor de vot nu corespunde numarului electorilor, ele sunt arse imediat. Ieri era programata o singura votare, iar Constitutia Apostolica a Papei Ioan Paul al II-lea prevede ca papa trebuie ales cu doua treimi din totalul voturilor. Daca acest consens nu este intrunit din prima zi, votul se repeta in zilele urmatoare, de patru ori pe zi, pana la alegerea unui nou Papa. Dupa trei zile fara nici un rezultat, scrutinul este intrerupt pentru o zi de rugaciuni. Apoi, procedura este reluata printr-o serie de sase. Daca dupa 33 de scrutinuri tot nu s-a ajuns la un rezultat, cardinalii pot decide o alegere prin majoritate simpla.

    FUMUL VESTITOR. Daca fumul care iese pe cosul Capelei este negru, este semn ca Papa nu a fost inca ales. Fumul alb vesteste ca Biserica are un nou Papa.

    LOCUL UNDE SE VOTEAZA
    Faimoasa Capela Sixtina a fost special amenajata pentru a gazdui Conclavul celor 115 cardinali. In capela au fost asezate 12 mese lungi pe doua randuri, de-a lungul peretilor, la acestea urmand sa stea cardinalii. In fata altarului a fost asezata alta masa, destinata presedintiei Conclavului. Acolo se afla si urna in care cardinalii depun voturile. In centrul salii se afla o strana pe care este asezata o Evanghelie deschisa, pentru juramantul cardinalilor. In stanga intrarii a fost instalat un semineu in care vor fi arse buletinele de vot si prin care va fi anuntat lumii rezultatul alegerilor, fie prin fum negru, fie alb.
    ×
    Subiecte în articol: externe papa cardinalii capela sixtina