x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Concluzie oficială finală: autorul atentatului de la Burgas a fost un atacator sinucigaş

Concluzie oficială finală: autorul atentatului de la Burgas a fost un atacator sinucigaş

de Mediafax    |    13 Aug 2012   •   05:58
Concluzie oficială finală: autorul atentatului de la Burgas a fost un atacator sinucigaş

Investigatiile au dovedit in mod decisiv ca autorul atentatului terorist de la Burgas a fost un atacator sinucigas, a declarat duminica Gheorghi Iliev, din cadrul Serviciilor Nationale de Investigatii, pentru postul de national bulgar de radio (BNR).

"Este vorba despre un atacator sinucigas cu bomba, un barbat care si-a sacrificat viata in mod voit cu scopul de a provoca cat mai multi morti. El este un cetatean strain care a ales Bulgaria pentru a comite acest gest", a subliniat investigatorul pentru postul de radio, relateaza site-ul Novinite.com, citat de Mediafax.

Intrebat de ce dupa atat timp de la atac publicul inca nu cunoaste identitatea barbatului din spatele atacului, Iliev a raspuns ca in lume exista numeroase exemple care arata ca poate fi nevoie de ani de zile pentru solutionarea unor asemenea cazuri. Aceste declaratii contrazic informatii de presa si indicii potrivit carora presupusul autor al atacului a fost indus in eroare, folosit pentru a comite atacul si ca a actionat sub influenta unor droguri.

Atacul terorist comis la 18 iulie pe aeroportul Sarafovo de langa statiunea balneara Burgas (est), la Marea Neagra, s-a soldat cu moartea a cinci turisti israelieni, a soferului bulgar al autobuzului aruncat in aer si a presupusului autor.

Ipoteza initiala, prezentata de catre ministrul bulgar de Interne Tvetan Tvetanov, este ca atentatul a fost comis de catre un atacator sinucigas cu bomba venit din strainatate. Insa, in opinia unor observatori si experti in terorism, aceasta ipoteza pare tot mai putin verosimila, castigand tot mai mult teren ipoteza potrivit careia autorul atentatului a fost folosit pentru comiterea atacului. Presa israeliana favorizeaza aceasta din urma ipoteza.

×