x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conducerea talibanilor pakistanezi a fost anihilată

Conducerea talibanilor pakistanezi a fost anihilată

09 Aug 2009   •   00:00

Şeful talibanilor pakistanezi, Baitullah Mehsud, a fost ucis probabil de o o rachetă lansată de o dronă americană miercuri, în Waziristanul de Sud, iar o ceartă între doi responsabili care îşi disputau succesiunea lui l-a costat viaţa pe unul dintre ei, informează guvernul de la Islamabad, citat de AFP.



Disputa i-a opus pe Hakimullah Mehsud, unul dintre şefii militari cei mai puternici ai talibanilor din zonele tribale aflate la frontiera afgano-pakistaneză, şi pe Wali-ur-Rehman, fost purtător de cuvânt al lui Baitullah Mehsud, a declarat ministrul pakistanez de interne, Rehman Malik. "Avem informaţii despre moartea unuia dintre ei, dar vom şti exact cine mai târziu", a adăugat ministrul în timp ce canalele televiziunii pakistaneze afirmau că ar fi vorba despre Hakimullah Mehsud, favoritul în dispută. Dar televiziunea de stat a informat ulterior că ambii conducători ai talibanilor şi-ar fi pierdut viaţa în schimbul de focuri care i-a opus în "dialogul" despre succesiunea lui Baitullah.

Hakimullah Mehsud telefonase sâmbătă, puţin mai devreme, presei pentru a dezminţi moartea lui Baitullah Mehsud, asigurând că ar fi o intoxicare informaţională pe care o atribuia serviciilor de informaţii străine.

Ministrul pakistanez al afacerilor externe, Shah Mehmood Qureshi, a estimat totuşi că "aproape sigur" acesta este mort. "Proprii săi partizani o spun. Oameni care au asistat la înmormântarea lui sunt martori", a declarat el BBC. Dispariţia lui Baitullah Mehsud reprezintă "un mare succes pentru forţele care combat extremismul şi terorismul în Pakistan" pentru că ea va semăna discordia şi deruta printre talibani, mai prezisese el. Unii analişti cred că dezminţirea lui Baitullah Mehsud avea scopul de a câştiga timp pentru reglementarea succesiunii. Dar aceasta pare să se fi terminat prost pentru el.

Baitullah Mehsud se autoproclamase la sfârşitul anului 2007 şef al talibanilor pakistanezi, care regrupau vreo 12 facţiuni islamiste înarmate.

Guvernele occidentale aşteaptă să vadă dacă noul şef al talibanilor pakistanezi va continua să-şi concentreze eforturile pe lupta împotriva guvernului de la Islamabad sau va încerca să vină în ajutorul coreligionarilor afgani.

×
Subiecte în articol: externe