Planul teroriştilor de la Bombay era apocaliptic. Zece oameni aveau misiunea de a lua vieţile a 5.000 de persoane nevinovate. Singurul terorist prins în viaţă de forţele indiene după masacrul de la Bombay le-a declarat anchetatorilor că atacul fusese plănuit meticulos cu şase luni în urmă.
"Mi s-a spus să ucid până nu mai respir", s-a confesat Azam Amir Kasab, un pakistanez de 21 de ani, membru al grupării teroriste Lashkar-e-Taiba, după cum dezvăluie Daily Mail. Kasab făcea parte dintr-un comando de zece terorişti pakistanezi, antrenaţi pentru lupta pe apă şi învăţaţi cum să se strecoare cu o ambarcaţiune, înarmaţi până în dinţi, în Bombay. Prima lor ţintă era hotelul Taj Mahal Palace, pe care fuseseră instruiţi să-l arunce în aer, după ce ar fi împuşcat şi luat ostatici cât mai mulţi americani şi britanici. Teroriştii, înarmaţi cu explozibili din plastic, au subestimat însă rezistenţa celebrei clădiri a hotelului, veche de 105 ani. Astfel, în loc de 5.000 de oameni, cât se estimase că vor ucide, ei au răpus vreo 200 sau cel mult 300, în cazul în care vor mai muri şi unii dintre cei răniţi.
VIU PRINTRE MORŢI
Kasab a început să le dea anchetatorilor detalii despre sinistrul pus la cale după ce comandoul trupelor de securitate indiene a pus capăt celor 59 de ore de asediu terorist de la hotelul Taj Mahal. Pakistanezul fusese capturat imediat după primul asalt, în gara din Bombay, unde teroriştii şi-au făcut "încălzirea" împuşcând în stânga şi-n dreapta pe oricine le-a ieşit în cale. Apoi, voiau să atace în cartierul exclusivist Malabar Hill, unde aveau ordin să ia ostatici "VIP-uri". Însă forţele de securitate indiene i-au oprit la timp pe el şi pe câţiva din comandoul terorist. În schimbul de focuri cu indienii, Kasab a fost rănit şi a făcut pe mortul, trântindu-se însângerat, lângă un coleg de-al lui terorist, care fusese ucis de soldaţii indieni. În drum spre spital însă, soldaţii au văzut că respiră şi l-au arestat. În primele ore ale anchetei, Kasab se ruga de ei să-l omoare, după ce, înainte, îi implora pe medici să-l salveze. Anchetatorii nu l-au ucis, dar l-au ameninţat că nu i se va face nici un tratament medical dacă nu va spune tot. Aşa a început teroristul să le dezvăluie totul. Judecat după legea indiană, ar putea primi pedeapsa cu moartea.
STUDENŢI PRIN BOMBAY
Misiunea de recunoaştere a comandoului terorist începuse cu o lună în urmă. Ucigaşii au venit la Bombay, s-au dat drept studenţi şi au colindat străzile, filmând şi fotografiind obiectivele pe care le aveau în planul de atac. S-au antrenat timp de cinci luni în Pakistan, în Kaşmir, zvonindu-se că au fost pregătiţi chiar de către trupele de securitate pakistaneze, deşi Islamabadul a negat acest zvon, precum şi faptul că ucigaşii de la Mombay ar face parte din gruparea Lashkar-e-Taiba. Li s-a ordonat să împuşte "numai albi, în special americani şi englezi".
FĂRĂ REGRETE
La 21 noiembrie plecau spre Bombay, neînarmaţi, într-o mică ambarcaţiune.
A doua zi au ajuns pe un vas mai mare de unde şi-au luat arme şi muniţie. Anticipând un asediu prelungit, şi-au luat şi fructe uscate.După aceea, la graniţa maritimă dintre Pakistan şi India, au confiscat o navă de pescuit. Din echipajul acelei nave, de cinci oameni, a fost găsit doar cadavrul decapitat al unuia dintre ei. La data de 23 noiembrie, când au ajuns în portul Porbandar, din statul indian Gujarat, au fost interceptaţi de gărzile de coastă. Teroriştii au arborat steagul alb, când acestea s-au apropiat de nava lor şi le-au permis la doi ofiţeri să urce la bordul navei. Unuia i-au tăiat carotida şi l-au aruncat în mare, iar pe celălalt l-au pus să-i conducă la Bombay, iar înainte de a intra în port l-au ucis cu gloanţe. Ajutaţi de complici, care le-au dat şi două şalupe, teroriştii s-au împărţit în două grupuri, care urmau să acţioneze în zone diferite în Bombay. Patru dintre colegii lui urmau să atace hotelul Taj Mahal, încă doi, centrul evreiesc Nariman House, iar alţi doi, restaurantul Leopold. Lui Kasab şi unui alt terorist le-a revenit misiunea ucigaşă din gară. În sângele lui Kasab s-au găsit urme de narcotice, teroriştii fiind drogaţi când au comis atacurile. Cu toate astea, Kasab spune că a făcut "ce trebuia" şi că "nu are regrete".
Citește pe Antena3.ro