x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conflictul diplomatic și financiar dintre turci și americani se intensifică

Conflictul diplomatic și financiar dintre turci și americani se intensifică

03 Sep 2018   •   15:52
Conflictul diplomatic și financiar dintre turci și americani se intensifică
Sursa foto: TUMAY BERKIN/EPA

Turcia intenţionează să nu mai folosească dolarul pentru schimburile sale comerciale cu Rusia, a afirmat, ieri, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat Statele Unite că se comportă ca un "lup singuratic", relatează AFP.

„America se comportă ca un lup singuratic. Nu o credeţi”, a spus Erdogan în faţa unor oameni de afaceri, cu ocazia unei deplasări în Kârgâzstan. Preşedintele turc a declarat că Ankara este în negocieri cu Rusia pentru ca ambele ţări să nu mai folosească dolarul în schimburile lor comerciale, ca reacţie la sancţiunile economice impuse Washingtonului. „Folosirea dolarului nu face decât să ne ruineze. Nu vom renunţa, vom fi victorioşi”, a afirmat Erdogan. Ankara intenţionează să achiziţioneze sistemul rus de apărare antiaeriană S400. Această intenție a unei ţări membre NATO deranjează SUA, care ameninţă să blocheze, ca represalii, livrarea de avioane de luptă F-35 către Ankara. Relaţiile americano-turce sunt în plină criză, după refuzul Ankarei de a elibera un pastor american aflat în arest la domiciliu în Turcia. Cele două ţări şi-au impus reciproc măsuri de îngheţare a activelor unor miniştri şi au majorat tarifele vamale pentru anumite produse. Turcia susține că recentele sancțiuni ale Casei Albe contra unor membri ai executivului de la Ankara fac parte dintr-un război economic declanșat de Washington.

Ankara a sugerat că toți americanii închiși în Turcia ar putea fi eliberați, în cazul în care administrația Trump l-ar extrăda pe clericul Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA și considerat de regimul Erdogan drept vinovat pentru tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

×