x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Congres Internaţional de Ficţiune Criminală

Congres Internaţional de Ficţiune Criminală

de Ana-Maria Păunescu    |    01 Dec 2012   •   00:39
Congres Internaţional de Ficţiune Criminală

La mijlocul lunii octombrie, în oraşul Leon din nordul friguros al Spaniei s-a ţinut cea de-a III-a ediţie a Congresului Internaţional de Ficţiune Criminală, specializată în acest an pe tema “terorismului în literatură, film şi alte medii de comunicare”. Pentru trei zile, între 17 şi 19 octombrie, sesiunile extrem de concentrate ale congresului au însufleţit oraşul şi au oferit studenţilor participanţi, dar şi celor veniţi pentru a prezenta lucrări, noi perspective asupra vieţii şi, mai ales, asupra morţii. Şi a violenţei pe care, din păcate, de multe ori nu o poate controla nimeni.

Universitatea din Leon a fost gazda principală a acestui eveniment cultural şi educaţional. La facultatea de filosofie şi litere, un afiş anunţa începerea congresului, iar organizatorii au avut grijă ca toate să meargă perfect. În holul mare, fel de fel de pancarte scrise de studenţi trădau atmosfera tensionată din învăţământul spaniol, din societatea spaniolă, care ştim cu toţii că nu merge aşa cum ar trebui. “Se vinde educaţia publică!”, “Vrem burse, nu ipoteci!”, “Latina este importantă!”, “Educaţia nu este secundară!”. Cam aşa sunau mesajele agăţate în holul principal al facultăţii, într-o disperată încercare de a mai salva ceva din prezent şi din viitor.

Revenind la congres, trebuie menţionat că lucrările puse în discuţie, extrem de interesante, au combinat cu succes literatura, filmul şi presa, aducând sentimente contradictorii celor prezenţi. Un amestec ciudat invadase brusc sălile de conferinţă: furie faţă de cei care omoară, lacrimi pentru cei care nu s-au putut salva, admiraţie pentru eroii fiecărei poveşti. Pare ciudat, ca într-o lume atât de instabilă, să mai existe asemenea congrese, care să spună adevărul şi să pună întrebări pertinente. Cea care s-a zbătut neîncetat să organizeze şi această ediţie, o profesoară de excepţie din Leon, a promis că ne vom revedea la a IV-a ediţie, peste doi ani, indiferent de cât de greu ne va fi tuturor să mergem înainte, să rezistăm. Aşa să fie!

×