x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA închid robinetul cu bani pentru Ucraina

SUA închid robinetul cu bani pentru Ucraina

de Şerban Mihăilă    |    02 Oct 2023   •   07:00
SUA închid robinetul cu bani pentru Ucraina

​​​​​​​Un proiect de lege prin care s-a evitat în ultimul moment paralizarea administrației federale americane a eliminat cererea președintelui Joe Biden de a oferi Ucrainei mai mult ajutor militar. Neoficial, din ce în ce mai numeroși membri ai Camerei Reprezentanților și ai Senatului SUA mărturisesc faptul că sprijinul acordat Kievului în Congres devine tot mai dificil, într-un moment în care războiul dintre Rusia și Ucraina se intensifică. De altfel, opoziția republicanilor față de acest ajutor a luat amploare pe holurile Congresului american, iar liderul lor, fostul președinte Donald Trump, o folosește ca armă de șantaj în lupta sa contra administrației Biden. 

Ultimele acțiuni din Congres marchează o schimbare treptată a sprijinului neclintit pe care SUA l-au promis până acum Ucrainei în lupta contra Rusiei și este unul dintre cele mai clare exemple ale deplasării Partidului Republican spre o poziție izolaționistă, aproape intransigentă, în această privință.

Recent, un vot din Camera Reprezentanților semnala potențialele probleme care vor urma. Mai exact, aproape jumătate dintre republicanii din Camera Reprezentanților au votat pentru a elimina 300 de milioane de dolari dintr-un proiect de lege privind cheltuielile de apărare pentru antrenarea soldaților ucraineni și achiziționarea de noi arme. 

Deși banii au fost ulterior aprobați, printr-un mecanism separat, adversarii sprijinului acordat Ucrainei au sărbătorit creșterea numărului celor care le împărtășesc convingerile.

Apoi, sâmbătă, președintele Camerei, republicanul Kevin McCarthy, a exclus un ajutor suplimentar pentru Kiev dintr-o măsură de finanțare de urgență, menită să mențină guvernul american în funcțiune până la data de 17 noiembrie. 

Procedând astfel, el a blocat un pachet financiar al Senatului, care ar fi direcționat 6 miliarde de dolari către Ucraina, adică aproximativ un sfert din suma solicitată de Casa Albă. 

Atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul au aprobat cu o majoritate covârșitoare măsura provizorie, membrii ambelor partide renunțând la ajutorul sporit pentru Ucraina, în favoarea evitării unei închideri costisitoare a executivului de la Washington.

Excluderea finanțării pentru Ucraina a venit la puțin mai mult de o săptămână de la întâlnirea legiuitorilor americani, la Capitoliu, cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Acesta a încercat să îi asigure pe membrii Congresului că armata sa câștigă războiul, însă a insistat că un ajutor suplimentar ar fi crucial pentru continuarea luptei.

„Dacă nu primim ajutorul, vom pierde războiul!”, a fost mesajul lui Zelenski în cadrul întâlnirii de la Capitoliu, conform relatării liderului majorității din Senat, democratul Chuck Schumer.

„Fără cecuri în alb pentru Kiev!”

 

Cu toate acestea, presat de extremiștii din partidul său, Kevin McCarthy a trecut rapid de la a spune „fără cecuri în alb” pentru ucraineni la a descrie abordarea Senatului – dominat de democrați –, în privința susținerii Kievului, ca punând „Ucraina în fața Americii”. 

În plus, după votul din weekend, prin care s-a evitat blocarea finanțării guvernului, el a refuzat să spună dacă va supune ajutorul pentru Ucraina la votul Camerei, în următoarele săptămâni.

„Dacă va exista un moment când trebuie să avem o dezbatere despre asta, vom avea o discuție în totalitate pe această temă, dar cred că administrația trebuie să prezinte argumentele pentru ceea ce înseamnă «victorie»!”, a mai afirmat McCarthy.

În Senat, atât Schumer, cât și liderul republicanilor din acest for, Mitch McConnell, au promis că vor acționa rapid pentru a încerca să treacă integral cererea Casei Albe în privința sprijinului acordat Ucrainei. 

A devenit însă foarte clar că acest obiectiv va fi din ce în ce mai dificil, deoarece tot mai mulți senatori republicani au pus la îndoială oportunitatea ajutorului sau au cerut ca sprijinul să fie condiționat de o politică de imigrație care să contribuie la securizarea frontierei de sud a SUA - reluând astfel cererile similare ale formațiunii lor politice din Camera Reprezentanților. 

Senatorul Rick Scott din Florida, un republican care a votat pentru măsura de finanțare de urgență a administrației Biden doar după ce ajutorul pentru Ucraina a fost eliminat din text, a precizat că Congresul trebuie să aibă „o dezbatere cu publicul american”. El s-a declarat mulțumit numai după ce a văzut că banii alocați ucrainenilor au fost scoși din proiectul de lege.

„În statul meu, oamenii vor să fie de ajutor Ucrainei, dar doresc, de asemenea, să fie de ajutor americanilor!”, a spus Scott. „În concluzie, ei vor să înțeleagă cu adevărat cum au fost cheltuiți acești bani!”, a adăugat el.

 

Avertismentul Pentagonului

 

După votul de sâmbătă, democrații s-au declarat dezamăgiți de lipsa finanțării pentru Ucraina, dar și-au exprimat hotărârea de a obține ajutorul pentru statul invadat de ruși.

„Nu vom înceta să luptăm pentru mai multă asistență economică și de securitate pentru Ucraina!”, a promis Schumer, după adoptarea legii. „Majoritățile din ambele partide susțin ajutorul pentru Ucraina, iar a face mai mult este vital pentru securitatea Americii și pentru democrația din întreaga lume.”, a adăugat el.

Înaintea votului de sâmbătă, oficiali ai Pentagonului și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu perspectiva de a nu mai primi fonduri suplimentare pentru Ucraina. Într-o scrisoare adresată liderilor din Congres, datată vineri, Michael McCord, subsecretar al Apărării, a scris că departamentul a epuizat aproape toată asistența de securitate disponibilă.

„Fără fonduri suplimentare acum, ar trebui să amânăm sau să reducem asistența pentru a satisface cerințele urgente ale Ucrainei, inclusiv pentru apărare antiaeriană și muniție, care sunt critice și urgente în acest moment, când Rusia se pregătește să lanseze o ofensivă de iarnă și își continuă bombardamentele asupra orașelor ucrainene!”, a arătat McCord.

 

Jocul lui Trump

 

De cealaltă parte, Mike Rogers, președintele republican al Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, a declarat că ar dori să trimită un mesaj clar lumii cu privire la sprijinul SUA pentru Ucraina, prin adoptarea unei legi, însă consideră că Pentagonul are „suficienți bani” pentru a rezista până în decembrie. 

Mai mult, el este de părere că McCarthy susține în continuare finanțarea pentru Ucraina. 

„Cred că președintele Camerei Reprezentanților a avut întotdeauna o poziție bună cu privire la situația din Ucraina. Cred că el are de-a face cu o adunare extrem de divizată, cu care trebuie să se confrunte, și niciuna dintre părți nu poate fi ignorată, atunci când ai o majoritate de patru locuri și 15 nebuni la fiecare întrunire.”, a spus Rogers, referindu-se la legislatorii de extremă dreapta, care s-au opus cu fermitate finanțării Ucrainei.

Cel mai important democrat din Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, Gregory Meeks, a declarat pentru AP că l-a auzit pe McCarthy spunându-i lui Zelenski, în timpul vizitei sale în SUA, că „le vom da ceea ce au nevoie”.

„Din păcate, mesajul pe care îl transmit liderul Camerei Reprezentanților și fostul președinte american este acela că nu se poate conta pe ei!”, a spus Meeks, referindu-se și la fostul șef de la Casa Albă, Donald Trump, liderul de facto al republicanilor, care a cerut Congresului să oprească finanțarea suplimentară pentru Ucraina, până când FBI, IRS și Departamentul de Justiție „vor prezenta fiecare urmă de dovadă” privind afacerile familiei Biden.

 

Promisiuni și incertitudine

 

După invazia Rusiei, SUA au aprobat până acum în patru rânduri ajutoare pentru Ucraina, în valoare totală de aproximativ 113 miliarde de dolari. O parte din acești bani au fost destinați refacerii echipamentelor militare americane, care au fost trimise pe linia frontului. 

În august, Biden a cerut Congresului să aprobe încă 24 de miliarde de dolari.

Decizia de sâmbătă a Camerei de a da undă verde finanțării administrației de la Washington a pus Senatul în fața unei alegeri dificile: să fie de acord cu un proiect de lege care nu oferă ajutor Ucrainei, sau să evite ceea ce s-ar fi putut transforma într-un blocaj prelungit al guvernului american.

Senatorul democrat Chris Murphy, din Connecticut, și-a exprimat frustrarea față de consecințele acestui scenariu.

„Fiecare zi care trece fără să facem rost de fonduri suplimentare este o zi în care Rusia este tot mai aproape să aibă capacitatea de a câștiga acest război.”, a declarat Murphy.

Senatorul Jim Risch, din Idaho, cel mai important republican din Comisia pentru Relații Externe a Senatului, a precizat însă că Ucraina nu ar trebui să fie descurajată, deoarece ajutorul poate fi aprobat prin alte mijloace.

„Nici prietenii noștri, nici dușmanii noștri nu ar trebui să privească acest lucru drept o schimbare a angajamentului Statelor Unite față de Ucraina!”, a spus Risch.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: congres sua bani ucraina