x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Congresmenii se tem de etică

Congresmenii se tem de etică

de Şerban Mihăilă    |    05 Ian 2017   •   10:57
Congresmenii se tem de etică
Sursa foto: MICHAEL REYNOLDS/EPA

După proteste vehemente din partea propriilor alegători și criticile primite de la președintele ales, Donald Trump, congresmenii republicani din Camera Reprezentanților au decis să renunțe, deocamdată, la încercarea de a limita atribuțiile Biroului de etică al Congresului american.

 

În prima zi de activitate, noua majoritate republicană a camerei inferioare din Congresul SUA a încercat să forțeze, luni seară, diminuarea considerabilă a puterilor Biroului de etică, organism independent care se ocupă de anchetarea încălcării normelor de etică de către aleși. Neținând cont de sugestiile propriilor lideri de partid, numeroși republicani au hotărât, în timpul unei reuniuni cu ușile închise, să treacă Biroul de etică al Congresului sub supervizarea parlamentarilor din Comisia pentru etică a Camerei Reprezentanților, care ar fi putut opri astfel anchetele vizând posibile abateri ale congresmenilor. De asemenea, ei au decis ca, a doua zi, să voteze pentru interzicerea comunicatelor publice difuzate de structura independentă, în condițiile în care mai mulți aleși anchetați de Biroul de etică s-au plâns că acest organism nu respectă prezumția de nevinovăție. Înființat în 2008, în urma unor răsunătoare scandaluri de corupție, Biroul de etică nu ar fi fost suprimat total, dar ar fi avut un rol pur decorativ în noua structură a Camerei Reprezentanților.

Speriați de protestele alegătorilor

Marți, însă, republicanii au decis să renunțe la aceste modificări, după ce planul lor s-a izbit de un val virulent de proteste inițiat de mai multe organizații neguvernamentale, de membri ai Partidului Democrat și chiar de lideri ai propriei formațiuni politice. Mai mult, scrie „The Christian Science Monitor”, republicanii au început să primească telefoane de la proprii alegători, care s-au declarat revoltați de prima inițiativă legislativă a aleșilor. Nu în ultimul rând, însuși Trump a criticat pe Twitter intenția republicanilor de a limita atribuțiile Biroului de etică. „Din tot ce are de făcut Congresul, chiar trebuia ca parlamentarii să pună pe locul întâi slăbirea Biroului independent de etică, oricât de incorect ar putea fi acesta...? Concentrați-vă pe reforma fiscală, sănătate și atâtea alte lucruri cu mult mai importante! #DTS", a scris Trump, în două postări pe Twitter, DTS fiind prescurtarea sloganului său de campanie „Drain the Swamp" („Curățați mlaștina!”).

 

„Faptul că prima acțiune a noului Congres a fost eliminarea biroului său independent de etică este cel mai prost semnal care putea fi dat”- fost documentarist al Camerei Reprezentanților.

 

 

×