x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Congresul American a aprobat livrarea de arme uşoare rebelilor sirieni "moderaţi"

Congresul American a aprobat livrarea de arme uşoare rebelilor sirieni "moderaţi"

28 Ian 2014   •   10:06
Congresul American a aprobat livrarea de arme uşoare rebelilor sirieni "moderaţi"

Arme uşoare oferite de Statele Unite ajung la facţiuni de rebeli sirieni "moderaţi" din sudul ţării, iar Congresul a aprobat finanţare pentru livrări suplimentare în următoarele luni, potrivit unor oficiali americani şi europeni din domeniul securităţii.

Livrările, care ajung în cea mai mare parte la rebelii sirieni non-islamişti prin Iordania, includ o varietate de arme mici, dar şi rachete antitanc, nu însă şi rachete sol-aer ce pot fi lansate de pe umăr, conform Reuters.

Livrările de arme au fost finanţate de Congresul SUA, într-un vot cu uşile închise, până la sfârşitul anului fiscal 2014, la 30 septembrie, au dezvăluit doi oficiali.

Acest flux aparent constant de arme contrastează cu situaţia din timpul verii, când ajutorul letal american pentru rebelii sirieni a încetat din cauza rezervelor Congresului American, care, prin intermediul Comisiilor, a oprit livrările de arme timp de mai multe luni, din cauza temerilor că armele americane nu se vor dovedi decisive în eforturile rebelilor de a-l înlătura pe preşedintele Bashar al-Assad şi guvernul său şi că ar putea ajunge chiar în mâinile militanţilor islamişti.

Un oficial american la curent cu evoluţiile recente a spus că responsabili cu securitatea naţională şi membrii Congresului sunt mai încrezători că armele livrate în sudul Siriei vor ajunge şi vor rămâne în mâinile rebelilor moderaţi şi nu în cele ale facţiunilor jihadiste.

Congresul a aprobat finanţare pentru livrările de arme pentru rebelii sirieni în secţiuni clasificate ale legislaţiei privind apărarea, au spus două surse la curent cu această chestiune. Nu se ştie cu exactitate când a fost adoptată finanţarea, dar în decembrie au fost aprobate finanţări neclasificate în domeniul apărării.

×
Subiecte în articol: arme rebeli sirieni congresul american