x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Congresul Partidului Comunist din China. Xi Jinping pe drumul spre al treilea mandat

Congresul Partidului Comunist din China. Xi Jinping pe drumul spre al treilea mandat

16 Oct 2022   •   11:07
Congresul Partidului Comunist din China. Xi Jinping pe drumul spre al treilea mandat
Sursa foto: antena3 CNN

Președintele chinez Xi Jinping a subliniat, duminică, lupta Partidului Comunist împotriva COVID-19, reiterând în același timp sprijinul pentru sectorul privat și permițând piețelor să joace un rol cheie, chiar dacă China își perfecționează sistemul economic socialist, scrie Reuters.

În timpul unui discurs la începutul unui congres la care se așteaptă să câștige un al treilea mandat de conducere care să-i consolideze locul de cel mai puternic conducător al țării de la Mao Zedong încoace, Xi a lăudat, de asemenea, preluarea de către partid a controlului asupra situației din Hong Kong, care a fost zguduit de proteste antiguvernamentale în 2019.

Reuniunea a circa 2.300 de delegați din întreaga țară a început în Marea Sală a Poporului, din partea de vest a Pieței Tiananmen, pe fondul unei securități stricte.

În privința Taiwanului, Xi s-a exprimat ferm împotriva independenței insulei. 

"Am purtat cu hotărâre o luptă majoră împotriva separatismului și a interferențelor, demonstrând determinarea și capacitatea noastră puternică de a proteja suveranitatea statului și integritatea teritorială și de a ne opune independenței Taiwanului".

El spune că partidul cu 96 de milioane de membri "a câștigat cea mai mare bătălie împotriva sărăciei din istoria omenirii".

În deceniul său la putere, Xi, în vârstă de 69 de ani, a așezat China pe o cale mai autoritară, care a prioritizat securitatea, controlul statului asupra economiei în numele "prosperității comune", o diplomație mai asertivă, o armată mai puternică și intensificarea presiunii pentru a cuceri Taiwanul, guvernat democratic.

Analiștii nu se așteaptă, în general, la nicio schimbare semnificativă a direcției politice.

"Trebuie să construim un sistem economic socialist de piață de nivel înalt, să consolidăm și să dezvoltăm fără ezitare sistemul de proprietate publică, să încurajăm și să sprijinim fără ezitare dezvoltarea economiei private, să susținem rolul decisiv al pieței în alocarea resurselor și să acordăm o mai mare importanță rolului guvernului", a declarat el.

Despre pandemia de COVID-19, Xi este de părere că țara pe care o conduce a obținut laude internaționale.

În ultimele zile, Beijingul a subliniat în mod repetat angajamentul său față de strategia zero-COVID a lui Xi, spulberând speranțele a nenumărați cetățeni chinezi, precum și a investitorilor, că Beijingul ar putea începe să iasă în curând dintr-o politică care a provocat frustrări și daune economice pe scară largă.

Puterea lui Xi pare să nu fie diminuată de tumultul unui an în care economia chineză a încetinit dramatic, trasă în jos de blocajele frecvente, de criza din sectorul imobiliar și de impactul măsurilor din 2021 asupra economiei.

Relațiile Chinei cu Occidentul s-au deteriorat brusc, agravate de sprijinul lui Xi pentru Vladimir Putin.

Fiu al unui revoluționar al Partidului Comunist, Xi a revigorat însă un partid care devenise profund corupt și din ce în ce mai irelevant, extinzându-și prezența în toate aspectele societății.

Totodată, el a eliminat limita mandatelor prezidențiale în 2018, deschizându-i calea pentru un al treilea mandat de cinci ani, sau mai mult.

Se așteaptă ca acest congres să îl reconfirme pe Xi în funcția de secretar general al partidului, cea mai puternică funcție din China, precum și în cea de președinte al Comisiei militare centrale. Președinția lui Xi urmează să fie reînnoită în martie, în cadrul sesiunii anuale a parlamentului chinez.

În perioada premergătoare congresului, capitala chineză a intensificat măsurile de securitate și restricțiile COVID, în timp ce fabricile de oțel din provincia vecină Hebei au primit instrucțiuni de a reduce operațiunile pentru a îmbunătăți calitatea aerului, a declarat o sursă din industrie.

A doua zi după încheierea congresului, Xi își va prezenta noul său Comitet permanent, o echipă de conducere formată din 7 persoane. Aceasta va include persoana care îl va înlocui pe Li Keqiang în funcția de premier, atunci când Li se va retrage din această funcție în martie, după două mandate.

×
Subiecte în articol: xi jinping