x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA se teme de o invazie a Rusiei în estul Ucrainei: "Au forţe speciale, artilerie grea, infanterie, tot ce este necesar"

SUA se teme de o invazie a Rusiei în estul Ucrainei: "Au forţe speciale, artilerie grea, infanterie, tot ce este necesar"

01 Apr 2014   •   10:11
SUA se teme de o invazie a Rusiei în estul Ucrainei: "Au forţe speciale, artilerie grea, infanterie, tot ce este necesar"

Preşedintele Comisiei pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor, republicanul Michael Rogers, şi-a exprimat luni temerea în legătură cu o posibilă invazie a Rusiei în regiunile de est ale Ucrainei, în pofida anunţatei 'retrageri parţiale' a trupelor ruse de la graniţă, informează agenţia de presă ucraineană Unian, citând antena ucraineană a postului de radio Vocea Americii.

'Vedem zeci de mii de soldaţi şi nu este vorba doar de număr, ci de destinaţia şi configurarea lor, despre ce fel de unităţi militare sunt situate la frontieră şi de ce sunt capabile acestea. La ora actuală, ei au tot ce este necesar pentru a intra pe teritoriul Ucrainei, în cazul în care se doreşte acest lucru. Ei au forţe speciale, artilerie grea, infanterie - totul pentru a invada Ucraina', a declarat Michael Rogers, potrivit Agerpres. În opinia sa, trupele ruse vor continua să exercite presiune şi să desfăşoare o campanie de propagandă în estul Ucrainei pentru a pregăti terenul în vederea capturării regiunii.

Într-o discuţie telefonică avută luni seara cu cancelarul german, preşedintele rus Vladimir Putin a informat-o pe Angela Merkel cu privire la retragerea parţială a trupelor ruse de pe graniţa de est a Ucrainei. Washington a reacţionat pozitiv la această informaţie şi a îndemnat Rusia să accelereze acest proces.

Expertul ucrainean Dmitri Timciuk, şeful Centrului de studii politico-militare din Kiev, menţionase într-o postare pe Facebook că, în comparaţie cu situaţia de vineri, când la graniţa ruso-ucraineană erau concentraţi circa 40.000 de militari ruşi, numărul lor se diminuase luni la aproximativ 10.000.

În etapa actuală a negocierilor cu Rusia, SUA vor insista mai degrabă asupra retragerii trupelor ruseşti de la graniţa cu Ucraina decât asupra evacuării lor din peninsula Crimeea, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Marie Harf.

'Ca să fie clar, voi spune că este vorba de retragerea trupelor de la graniţa cu Ucraina şi nu despre evacuarea celor desfăşurate deja în Crimeea', a afirmat ea, într-o conferinţă de presă luni seara, comentând cu privire la discuţiile de la Paris dintre secretarul de stat John Kerry şi omologul său rus Serghei Lavrov.

Cu toate acestea, contingentul de militari ruşi din Crimeea face de asemenea obiectul discuţiilor americano-ruse, a mai spus aceasta.

Referitor la retragerea parţială a trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a declarat: 'Ar fi un pas preliminar bun, dar ar trebui să se facă mult mai mult dacă luăm în considerare numărul de zeci de mii de oameni concentraţi la frontieră'.

În acelaşi timp, ea a spus că nu dispune de o 'confirmare' a acestor informaţii din surse independente, deşi Kievul afirmase anterior că Rusia într-adevăr a început să-şi retragă 'progresiv' forţele de la graniţă.

×
Subiecte în articol: ucraina crimeea invazie federatia rusa putin